Završena četvrta sjednica Međuvladinog pregovaračkog odbora

Završena četvrta sjednica Međuvladinog pregovaračkog odbora

Čet, 02. Maj. 2024.


Završena je četvrta sjednica Međuvladinog pregovaračkog odbora (International Negotiating Committee – INC) u Otavi (Kanada), a koja je trajala od 23. do 29. aprila 2024. godine.

U okviru navedene sjednice, zemlje članice su nastavile s radom na obavezujućem instrumentu o okončanju zagađenja plastikom, uključujući i onečišćenje mora. Bosnu i Hercegovinu na INC-4 je predstavljao Mehmed Cero, pomoćnik ministra za sektor okoliša Federalnog ministarstva okoliša i turizma i predstavnik za Nacionalnu fokalnu tačku za INC.

Nakon završetka četvrte sjednice, donesene su sljedeće odluke:

-         Odbor je zabilježio usmene sažetke izvještaja koje su predstavili kopredsjedavajući, a koji će biti uvršteni u izvještaj sjednice.

-         Odbor je zabilježio primljene priloge u skladu s tačkom dnevnog reda tokom sjednice, koji će ostati dostupni na web stranici ove sjednice.

-         Odbor je zabilježio pet nepripremljenih radnih dokumenata o ishodima podgrupa koje su poslane plenarnom sastanku od strane kontaktnih grupa, a koji će biti dostupni na web stranici ove sjednice samo na engleskom jeziku.

-         Odbor traži od Sekretarijata da izda dokument nacrta teksta, održavajući odgovarajuće rezervisane prostore za moguće priloge kako je sadržano u dokumentu UNEP/PP/INC.4/3, kao zvaničan dokument INC-5.

-         Odbor traži od Sekretarijata da standardizuje formatiranje dokumenta i da ispravi sve očigledne tipografske greške u dokumentu, bez pravljenja bilo kakvih suštinskih promjena u njegovom sadržaju.

-         Odbor odlučuje da će ovaj sastavljeni dokument biti polazna tačka za nastavak pregovora na INC-5 s ciljem da se završi rad na instrumentu do kraja pete sjednice.

-         Odbor je odlučio uspostaviti ad hoc međusesijsku otvorenu stručnu grupu koja će razviti analizu potencijalnih resursa i sredstava koja bi se mogla mobilizirati za implementaciju ciljeva instrumenta. Stručna grupa će biti otvorena za učešće svih članova.

-         Odbor je odlučio uspostaviti ad hoc međusesijsku otvorenu stručnu grupu koja će predložiti kriterije za plastične proizvode i hemikalije od interesa. Stručna grupa će biti otvorena za učešće svih članova.

-         Odbor traži od Sekretarijata da organizuje, uz dostupnost finansijskih resursa, sastanak uživo za stručne grupe u međusesijskom periodu prije INC-a. Odbor dalje traži od Sekretarijata, u konsultaciji s predsjedavajućim, da pozove odabrane osobe s tehničkim sposobnostima kako bi pomogle informirati rad stručnih grupa.

-         Odbor je odlučio uspostaviti otvorenu grupu za pravno sastavljanje radi pravne revizije svih elemenata nacrta teksta koje mu je proslijedio plenarni odbor. U svom radu, grupa za pravno sastavljanje neće razmatrati politička pitanja, i bilo koja politička pitanja koja bi mogla identificirati u toku svog rada biće upućena nazad plenarnom odboru.