Završen III. poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu prekograničnoga programa Hrvatska-BiH

Završen III. poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu prekograničnoga programa Hrvatska-BiH

Pet, 08. Nov. 2013.


U ponedjeljak, 4.studenoga 2013.g., završen III. Poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu prekograničnoga programa Hrvatska-BiH. Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Deleg...

U ponedjeljak, 4.studenoga 2013.g., završen III. Poziv za dostavu projektnih prijedloga u sklopu prekograničnoga programa Hrvatska-BiH. Agencija za regionalni razvoj Republike Hrvatske i Delegacija Europske unije u Bosni i Hercegovini, objavili su podatke potrebne za prikupljanje projektnih prijedloga u okviru IPA prekograničnog programa Hrvatska-Bosna i Hercegovina 2007.-2013. (financijska potpora iz alokacija za 2011. (samo BiH) 2012. i 2013. godinu) s ciljem poticanja stvaranja prekogranične suradnje i partnerstva; poticanja razvoja zajedničkih prekograničnih aktivnosti revitaliziranja gospodarstva, zaštite prirode i okoliša i unapređenja socijalne povezanosti na programskom području. U okviru ovog poziva indikativni iznos od 3.822.090,56 €, dostupan je za projektne prijedloge iz obje partnerske zemlje (1.800.000€ za Hrvatsku i 2.022.090,56€ za Bosnu i Hercegovinu).
Federalno ministarstvo okoliša i turizma, iskoristilo je prigodu i uz partnere te nositelje projekata u Republici Hrvatskoj, apliciralo cijeli niz projekata, kako iz oblasti okoliša, tako i iz oblasti turizma, čime su obuhvaćeni svi predijeli Bosne i Hercegovine, a samim tim, prijavljeni projekti od velikog su značaja za napredovanje navedenih oblasti , kao i jačanje prekogranične suradnje. Izrađeno je 8 projekat u kojima direktno i indirektno sudjeluje Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Za sve ove projekte FMOIT osigurava financijsku kontribuciju u iznosu od 15 % za BiH stranu.
“Najbolje uloženi novac je onaj koji se oplodi na način koje nude IPA prekogranični projekti. Osim prekograničnog uvezivanja zainteresiranih strana i jačanja promocije turističkih potencijala ovi projekti su prigoda učiti od susjeda kako se pišu, vode a i koriste sredstva predpristupnih fondova. I tijekom slijedećeg vremenskog perioda FMOIT će dati bezrezervnu podršku svim projektima koji zadovoljavaju kriterije EU.” rekla je ministrica Đurić.