Vranica ima sjajne saradnike Nature

Vranica ima sjajne saradnike Nature

Pon, 23. Jun. 2014.


Sarajevo, 20. juni 2014. – Zahvaljujući aktivnoj saradnji sa svim sudionicima projekta „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“ uspj...

Sarajevo, 20. juni 2014. – Zahvaljujući aktivnoj saradnji sa svim sudionicima projekta „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“ uspješno je održan prvi dio radionica za sva tri pilot Natura 2000 područja u BiH: u Šamcu (Bara Tišina), Trebinju (Orjen-Bijela gora) i Fojnici (Vranica). Učešće na pomenutim radionicama uzelo je gotovo 200 sudionika, a počeo je i drugi dio stručnih radionica. Za pilot projekat Vranica u Fojnici je uz prisustvo preko 50 učesnika, uspješno završena i druga dvodnevna radionica. Uz radionice završeno je i natjecanje šest škola iz Gornjeg Vakufa i Fojnice, koji su prikazali svoje radove na zaključnoj izložbi u sklopu radionice.

Odaziv i interes od strane sudionika sa svih nivoa je bio na zavidnom nivou. Na radionici aktivno učešće uzeli su sudionici javnih državnih, entitetskih, opštinskih i kantonalnih institucija, stručnjaci i predstavnici lokalnog nevladinog sektora - lovci, ribolovci, planinari, poljoprivrednici, turističke agencije, udruženja za zaštitu okoline i mnogi drugi.

Sudionici završne radionice za Vranicu su na osnovu rezultata iz prethodne radionice, zajedničkim radom utvrdili viziju i ciljeve. Stručnjaci i predavači projekta predstavili su mjere očuvanja povoljnog stanja staništa i vrsta i usaglasili aktivnosti za održivi razvoj na području Vranice.

Završnu radionicu pilot projekta Vranica, uz riječi dobrodošlice, zvanično je otvorio ispred Ministarstva okoliša i turizma FBiH, predstojnik/šef  ureda ministrice Branka Đurić gospodin Tomislav Lukić. Slijedile su prezentacije koje su obezbjedili stručnjak za staništa i biljke dr.sc Samir Đug i stručnjak za fizičku geografiju i GIS dr.sc Nusret Drešković, te voditelj projekta Aleksander Golob.

 Vranica je jedno od tri potencijalna pilot Natura 2000 područja BiH, odabrana od strane domaćih i internacionalnih stručnjaka u sklopu projekta pod nazivom, „Podrška za provođenje Direktive o pticama i Direktive o staništima u BiH“. Navedeni projekt financira SIDA a njim rukovodi Delegacija Evropske Unije za BiH. Vranica, smještena između Fojnice i Gornjeg Vakufa, te između dvije rijeke, Vrbas i Bosna, je najpoznatija visoka nekarbonatna planina u BiH, bogate biološke raznovrsnosti, koja se zasniva na velikim površinama pašnjaka, šuma i čistih površinskih voda, uključujući Spomenik prirode Prokoško jezero. Vranica je životni prostor brojnih evropsko značajnih Natura 2000 vrsta, kao što su suri orao, mrki medvjed, balkanska divokoza, sova jastrebača i jelenak. Na Vranici su svoj dom pronašle i mnoge značajne endemske biljne vrste.

NATURA u školama: Priroda i ja – saznaj više o mreži Natura 2000

„Priroda i ja: saznaj više o mreži Natura 2000« naziv je projektne aktivnosti, koja se dešava u periodu između dvije stručne radionice unutar tri projektom predložena Natura područja za BiH: Tišina, Orjen-Bijela gora i Vranica. S ciljem da kroz rad s djecom doprinese i jačanju svijesti o zaštiti okoliša u BiH, pokrenuta je saradnju sa osnovnim školama u Šamcu, Trebinju, Fojnici i Gornjem Vakufu - Uskoplje. Ova značajna saradnja obuhvata u sva tri područja ukupno 12 škola, a đaci su imali priliku da nauče više o očuvanju prirode i održivom razvoju, kao i o značajnim endemskim vrstama biljaka i životinja, koje žive u neposrednoj blizini.
Po pitanju aktivnosti vezanim za područje Vranice, koordinatori ispredFojnice i Gornjeg Vakufa – Uskoplje, direktor Mujo Zahirović i nastavnik Emir Sinan, rezultate ove saradnje predstavili su izložbom radova djece s područja Vranice, koja je uz prigodno druženje organizovana nakon stručne radionice pilot projekta Vranica, u holu restorana Aquareumala Fojnica.
Projekat je za sve učesnike obezbijedio vrijedne nagrade, a kreativne radove vrijednih učenika možete pogledati i na grupi društvene mreže Facebook: Natura 2000 Gornji Vakuf – Uskoplje, kao i putem Facebook izdanja pojekta: Natura 2000 u Bosni i Hercegovini.
O ekološkoj mreži Natura 2000

Natura 2000 je jezgro očuvanja EU prirode i bioraznolikosti. Dva snažna evropska propisa čine temelj politike EU kao odgovor na tu obavezu isključivo na naučnoj osnovi - Direktiva o pticama i Direktiva o staništima. Cilj mreže je osigurati dugoročan opstanak najznačajnijih životinja i biljaka Evrope, kao i njihovih okruženja u svim državama članicama. Ekološka mreža Natura 2000 omogućuje aktivnosti uz posebnu brigu za prirodu – putem održivog upravljanja, kako ekološki tako i ekonomski.
Mreža Natura 2000 je naučno utemeljen proces očuvanja prirode, koji je zakonski provediv i obuhvata potrebe društva.