Vlada Federacije BiH usvojila informaciju o izradi programa aproksimacije propisa FBiH

Vlada Federacije BiH usvojila informaciju o izradi programa aproksimacije propisa FBiH

Pet, 24. Feb. 2017.


Vlada Federacije Bosne i Herecgovine je, na svojoj 92. sjednici održanoj 23.02.2017. godine, usvojila Informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o izradi Programa aproksimacije prop...

Vlada Federacije Bosne i Herecgovine je, na svojoj 92. sjednici održanoj 23.02.2017. godine, usvojila Informaciju Federalnog ministarstva okoliša i turizma o izradi Programa aproksimacije propisa FBiH s pravnom stečevinom Evropske unije u oblasti okoliša.

Opredjeljenost Bosne i Hercegovine za pridruživanje Evropskoj uniji je formalno je postavljen potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) 2008. godine. U zemljama koje pretenduju da se pridruže EU aproksimacija propisa predstavlja jedinstvenu obavezu, prihvaćenu potpisivanjem SSP-a.

Proces aproksimacije predstavlja usklađivanje svih propisa, pravila i postupaka koji se primjenjuju u pristupnoj zemlji sa pravnom stečevinom EU (uredbama, direktivama, odlukama, itd.). U skladu sa EU Agendom 2000, zemlje kandidati za članstvo u EU treba da usvoje realne dugoročne državne strategije za postepeno i efektivno usklađivanje svog zakonodavstva sa pravnom stečevinom EU, što je proces koji mora početi prije pridruživanja.

Ove strategije treba da definišu ključne prioritetne oblasti i ciljeve koje je potrebno postići do dana pridruživanja, kao i raspored za buduću potpunu usklađenost. Stoga je osiguranje ispunjenja obaveza uključeno u SSP. Ovo se odnosi i na aproksimaciju propisa u oblasti zaštite okoliša u BiH. Okoliš je jedno od pitanja o kojima će BiH pregovarati sa EU i zauzima cca 30% ukupnog zakonodavstva EU.

Akcionim planom za realizaciju prioriteta navedenih u Izvještaju Evropske Komisije o BiH za 2016. godinu definirana je potreba za usvajanjem cjelodržavne strategije usklađivanja propisa u oblasti okoliša i u skladu s tim unapređenje postojećih zakonskih okvira, jačanje administrativnih kapaciteta i sistema za praćenje, te poboljšanje saradnje između svih institucija direktno nadležnih ili indirektno uključenih u problematiku zaštitu okoliša.

Realizacijom projekta IPA (2011-2014), ‘’Jačanje institucija za zaštitu okoliša i pripreme za predpristupne fondove BiH’’ (U daljem tekstu: EnvIS) koji je finansiran od strane Evropske unije, isporučeno je ukupno 54 radna materijala kojima treba da se utvrde prijedlozi za donošenje strateških i planskih dokumenata i dokumenata politike zaštite okoliša, provedbenih dokumenata za pojedine direktive, sistem monitoringa okoliša, implementacije međunarodnih konvencija iz oblasti okoliša itd. na nivou Bosne i Hercegovine, na nivou Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, u skladu sa ustavima i zakonskim okvirima. Realizacija EnvIS projekta i izrada dokumenata podrazumijevala je uključivanje svih institucija sa nivo države, entiteta, kantona i Brčko Distrikta navedenih u dokumentima.

U pomenutim radnim materijalima sadržana su i 4 radna strateška dokumenta za prilagođavanje zakonodavstva BiH sa pravnom stečevinom EU u oblasti okoliša, koje je potrebno usvojiti kako bi se Bosna i Hercegovina uključila u revidirani „Indikativni stateški dokument (ISD) za planiranje finansijske pomoći Evropske unije u okviru IPA II za period 2018-2020. godina“. Bez usvajanja ovih dokumenata nije moguće uključivanje BiH u programiranje sredstava IPA II za period 2018-2020.

Sva četiri dokumenta - Strategija aproksimacije za BiH (EAS BiH), Strategija aproksimacije za Federaciju BiH (sa sadašnjim nazivom Program aproksimacije propisa Federacije BiH sa pravnom stečevinom EU u oblasti okoliša), istim dokumentima za Republiku Srpsku i Brčko distrikt, zajednički čine sveobuhvatnu platformu za nastavak procesa prilagođavanja propisa na svim nivoima u BiH, sa propisima EU u oblasti zaštite okoliša Poglavlje 27.

U svrhu donošenja pomenutih strategija, u prethodnom periodu poduzete su odgovarajuće aktivnosti od strane Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH oko donošenja odnosnog dokumenta na nivou BiH, u koje je bilo uključeno i Federalno ministrarstvo okoliša i turizma, kao i drugi resori u Federaciji BiH, te nadležna kantonalna ministarstva.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma je provelo aktivnosti na finaliziranju odnosnog dokumenta za Federaciju BiH „Program aprokismacije propisa Federacije BiH sa pravnom stečevinom EU u oblasti okoliša“, uz saradnju, koordinaciju i uključivanje drugih resora, prvenstveno Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Federalnog ministarstva zdravstva, koji su i nosioci određenih zaduženja, kao i nadležnih kantonalnih ministarstava kroz rad njihovih imenovanih predstavnika.

Na osnovu radnog materijala iz realizovanog EnvIS projekta, finaliziran je tekst dokumenta u skladu sa zaprimljenim mišljenjima ostalih resornih ministarstava i kantona.

Važno je napomenuti da je poglavlje V. Ekonomski aspekti prilagođavanja zakonodavstva Federacije BiH u oblasti okoliša preuzeto iz radnog materijala koji je rezultat projekta, te da nisu vršene korekcije finansijskih pokazatelja, s obzirom da se radi o modelu procjene troškova koji je primjenjivan i na druge zemlje u tranziciji. Obim i metodologija analize troškova dati su u poglavlju V, pod tačkom 2.2., a svi prikazani rezultati su stvar procijene na bazi dokumenata dostupnih u vrijeme realizacije projekta i nije ih moguće koristiti za detaljnije planiranje u narednom periodu. Zbog toga je, u dijelu koji se odnosi na preporučene kratkoročne mjere, navedeno da je potrebno zatražiti tehničku pomoć da bi se izvršilo ažuriranje određenih pokazatelja poglavlja V. Ekonomski aspekti prilagođavanja zakonodavstva Federacije BiH u oblasti zaštite okoliša.

Program aproksimacije propisa FBiH sa pravnom stecevinom EU u oblasti okolisa.pdf