Utvrđen Prijedlog Zakona o zaštiti od buke

Utvrđen Prijedlog Zakona o zaštiti od buke

Čet, 10. Jun. 2010.


Nakon što je podržan u parlamentarnoj raspravi u obliku Nacrta, Vlada Federacije BiH je danas, u skladu sa iznijetim primjedbama i prijedlozima, utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti od b...

Nakon što je podržan u parlamentarnoj raspravi u obliku Nacrta, Vlada Federacije BiH je danas, u skladu sa iznijetim primjedbama i prijedlozima, utvrdila Prijedlog zakona o zaštiti od buke. Ovim novim federalnim zakonom iz seta zakonskih propisa iz oblasti zaštite okoliša propisuje se razina buke i mjere u svrhu zaštite zdravlja ljudi, radnog i životnog prostora i okoliša općenito od buke. Također je definiran način mjerenja i evidentiranja buke, granične vrijednosti svrstane prema ambijentu, namjeni prostora i dobu dana (dan ili noć) o čemu su, uz zakonski tekst, priložene tablice sa razinama dozvoljene buke.
Prijedlog zakona propisuje obveze Federacije BiH, županija, gradskih i općinskih organa uprave izradu karte buke za određivanje, bilježenje i praćenje njezinih razina, te definira kartu buke. Obaveza je, također, da se u prostornim, urbanističkim i provedbenim planovima odrede predviđene razine buke na kartama odgovarajućeg mjerila, kao i najvišu dozvoljenu razinu buke u skladu sa planiranim sadržajima i funkcijama u prostoru.