Uspostavljeno ovlašteno tijelo DNA BiH za provođenje mehanizama čistog razvoja (CDM)

Uspostavljeno ovlašteno tijelo DNA BiH za provođenje mehanizama čistog razvoja (CDM)

Uto, 27. Sep. 2011.


U Banja Luci je jučer održana konstituirajuća sjednica Izvršnog odbora Ovlaštenog tijela DNA BiH za provođenje mehanizama čistog razvoja u okviru Kyoto protokola (CDM), te donesen P...

U Banja Luci je jučer održana konstituirajuća sjednica Izvršnog odbora Ovlaštenog tijela DNA BiH za provođenje mehanizama čistog razvoja u okviru Kyoto protokola (CDM), te donesen Poslovnik o radu DNA BiH tijela, čime su stvoreni i osigurani uvijeti proceduru CDM-a na razini zemlje i nadziranje svih projektnih aktivnosti CDM-u skladu sa nacionalnim propisima i prioritetima. Sjednici su nazočili i članovi Izvršnog odbora DNA BiH; Ministrica Branka Đurić, predstavnik Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministrica Srebrenka Golić, predstavnik Ministarstva za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Igor Jevitć, predstavnik Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine i Siniša Jovanović, predstavnik Odjeljenja za prostorno planiranje i imovinsko pravne odnose Brčko Distrikta.

Glavnim dokumentima vezano za klimatske promjene, Okvirnom konvencijom Ujedinjenih naroda o promjeni klime (UNFCCC) i Protokolom iz Kyota, najrazvijenije zemlje svijeta su priznale svoju odgovornost za klimatske promjene, te potvrdile činjenicu da će posljedice najviše trpiti zemlje u razvoju koje nemaju značajnih sposobnosti za prilagodbu klimatskim promjenama. Iz tog razloga, Konvencija i Protokol su predvidjeli Mehanizam čistog razvoja (eng. Clean Development Mechanism-CDM) koji omogućava razvijenim zemljama da svoju obvezu snižavanja emisije stakleničkih plinova realizuju, ne samo u svojim zemljama, nego i u zemljama u razvoju, jer je djelovanje tih plinova globalno. Na taj način one smanjuju globalne promjene i podstiču razvoj zemalja u razvoju.

Ovaj mehanizam omogućava da se uvođenjem novih tehnologija u zemljama u razvoju utiče na smanjenje emisija, pri čemu certificirani iznos redukcije emisija generiirane takvim projektom , industrijska zemlja može pripisati ispunjavanju svojih obveza iz Kyoto protokola ukoliko se postigne pismeni sporazum sa zemljom u razvoju-domaćinom projekta i o tome obavijesti Tajništvo Konvencije. Kao uvijet da bi zemlje u razvoju koristile sredstva razvijenih zemalja jeste pristup protokolu iz Kyota, a u svrhu odobravanje CDM projekta za svaku zemlju domaćina mora se ovlastiti jedno institucionalno tijelo u strukturi vlasti pod nazivom Designated National Authority –DNA imenovano tijelo.

S ciljem uspostave DNA BiH tijela u Bosni i Hercegovin, dana 19.10.2010. godine, Vijeće ministara Bosne i Hercegovine je donijelo Odluku o osnivanju Ovlaštenog tijela za sprovođenje projekata mehanizma čistog razvoja Kyoto protokola Okvirne konvencije Ujedinjenih naroda o promjeni klime u BiH. Odluka je objavljena u (''Službenom glasniku BiH'', broj102/10). U skladu sa administrativnim ustrojem Bosne i Hercegovine, DNA BiH tijelo čine Izvršni odbor, Tajništva oba entiteta i Brčko distrikt i Stručno vijeće Tajništva entiteta i Brčko distrikta.

Na svojoj 12. sjednici održanoj 05.07.2011.godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine donijela je Odluku kojom je uspostavljeno Tajništvo DNA BiH sa Stručnim vijećem na razini Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije BiH“, broj: 43/2011). Sjedište Tajništva je u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, a članovi Stručnog vijeća sačinjavaju predstavnici nadležnih ministarstava iz oblasti prometa, okoliša, poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, financija, energetike, rudarstva i industrije. Odobravanje CDM projekata izvršavat će se na razini enttiteta, a izdato pismo odobrenja dostavljat će se Izvršnom odboru DNA BiH na uvid, te potpisivanje od strane predsjedavajuće Izvršnog odbora u ime ovlaštenog DNA BiH tijela.

Stručne evaluacije projektne dokumentacije potencijalnih CDM projekat izvršit će se na entitetskoj razini, a na bazi kriterija održivog razvoja koje utvrđuju Vlade entiteta. U Federaciji BiH, u tijeku je izrada Prijedloga Odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine o uspostavljanju kriterija za odobravanje ili odbijanje projekata Mehanizma čistog razvoja (CDM-a), koji će se primjenjivati prilikom vršenja stručne evaluacije projektne dokumentacije od strane Stručnog vijeća Tajništva DNA BIH na razini Federacije Bosne i Hercegovine.

Uzimajući u obzir činjenicu da Bosna i Hercegovina posjeduje veliki potencijal za učešće u projektima redukcije emisija stakleničkih plinova, pogotovo u oblastima koje se odnose na izvore obnovljive energije i poboljšanje energetske efikasnosti, operativnim funkcioniranjem strukture DNA BiH tijela otvaraju se velike mogućnosti za privlačenje inozemnih investicija.

Ovi domaći potencijali, te stvorene mogućnosti moraju biti prepoznati od strane gospodarskih subjekata za učešće u ovom mehanizmu Kyoto protokola koji donosi financijsku dobit kako za gospodarstvo, tako i društvo u cjelini.

Istovremeno sa sastankom IO DNA BiH također u Banja Luci održana je 26. sjednica međuentitetskog tijela za zaštitu okoliša/životne sredine na kojem je glavna točka dnevnog reda bilo međuentitetsko usklađivanje modela i propisa koji će se primjenjivati za upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom.
Postignuta je suglasnost po pitanju modela koji će biti primjenjen u oba entiteta i Brčko Distriktu kao i suglasnost o jednakim naknadama koje će obveznici plaćanja biti dužni uplatiti u Fond za zaštitu okoliša. Razgovarano je i o potrebi uske suradnje po pitanju i drugih provedbenih akata iz Zakona o zbrinjavanju otpada kako bi se gospodarstvenicima u oba entiteta osigurali jednaki uvijeti poslovanja i u ovom segmentu.