Uspješno završena treća faza sanacije vodopada u Jajcu

Uspješno završena treća faza sanacije vodopada u Jajcu

Sri, 07. Dec. 2011.


Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH boravila je u službenom posjetu Jajcu, gdje je uz nazočnost načelnika općine Jajce Nisveta Hrnjića obišla vodopad rijeke Plive ...

Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH boravila je u službenom posjetu Jajcu, gdje je uz nazočnost načelnika općine Jajce Nisveta Hrnjića obišla vodopad rijeke Plive u Jajcu. Povod službenog posjeta Kraljevskom gradu jeste upješno završena III. faza projekta sanacije korita rijeke Plive i vodopada u Jajcu, čiji je investitor bilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. Tijekom obilaska područja ministarica Đurić izrazila je zadovoljstvo činjenicom da je nakon 9 godina ovaj najzahtjevniji građevinski podhvat u BiH uspješno završen. "Za grad Jajce i Bosnu i Hercegovinu ovaj vodopad je unikatni turistički brend" istakla je ministrica Đurić i najavila nastavak podrške okolišnom uređenju prilaznih puteva, šetališta i parka na Plivskom vodopadu. U tu svrhu Vlada Federacije BiH i Ministarstvo okoliša i turizma uproračunu za narednu godinu planirali su 400.000 KM. Za građane Jajca ovo je poseban događaj, jer je značaj sanacije jednog od simbola grada Jajca veliki. Vodopad je sada statički stabiliziran i zaštićen od velikih vodostaja i poprimio je nešto drugačiju formu.
Uputivši zahvalnost Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, Agenciji za vodno područje rijeke Save, Fondu za zaštitu okoliša F BiH i svim drugim institucijama koje su od početka podržavale ovaj projekat, načelnik Hrnjić istaknuo je da su u okviru treće faze urađeni osnovni radovi koji su rezultirali stabilizacijom vodopada, uređenjem i prihvatanjem njegovog desnog boka, bučnice, vodopad je dobio nove crte, nove konture lijepe, otmjene, moderne i pred nama je ambijentalno uređenje što podrazumjeva ozelenjavanje, izgradnju šetnice, vidikovca, stepeništa. Naš je cilj da vodopad već u narednoj godini zasja u punom sjaju i da posjetilac može doći u podnožje vodopada, osjetiti njegovu snagu i svježinu".