Uspješno završena I.faza projekta „Upravljanje čvrstim otpadom“

Uspješno završena I.faza projekta „Upravljanje čvrstim otpadom“

Uto, 08. Jun. 2010.


Dr sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH razgovarao je danas u Sarajevu s izaslanstvom Ureda Svjetske banke u BiH , g. Salmanom Aneesom, Kashmirom Daruwalla, Bjo...

Dr sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH razgovarao je danas u Sarajevu s izaslanstvom Ureda Svjetske banke u BiH , g. Salmanom Aneesom, Kashmirom Daruwalla, Bjornom Philippom, na čelu s Vesnom Frančić, voditeljicom tima za projekt Upravljanja čvrstim otpadom u BiH. Iako se slažu da upravljanje otpadom u BiH još uvijek zaostaje za razvijenim zemljama, sudionici današnjeg sastanka u Sarajevu izrazili su zajedničko zadovoljstvo pozitivnim pomacima koji su ostvareni realizacijom I. faze projekta Upravljanje čvrstim otpadom koja je i usprkos ekonomskoj krizi uspješno završena prije roka, a financirana je iz udruženih sredstava kredita Svjetske banke i entitetskih vlada. Projekt Upravljanja čvrstim otpadom slijedi Strategiju upravljanja čvrstim otpadom u BiH, a u okviru I. faze projekta uspostavljeno je šest regionalnih odlagališta koja će koristiti oko 1,7 milijuna ljudi, dok je očišćeno i zatvoreno ukupno 145 divljih odlagališta, što je uvelike smanjilo pritisak na okoliš i zdravlje ljudi. – Implementacijom prve faze projekta unaprijedili smo stanje u sektoru upravljanja otpadom, koliko izgradnjom regionalnih odlagališta isto toliko i sanacijom divljih odlagališta. Kroz nastavak projekta cilj nam je uspostaviti potrebnu infrastrukturu za zbrinjavanje otpada prema standardima Europske Unije, kazao je ministar Herceg naglasivši kako je s tim ciljem u 2009. godini izvršeno i dodatno usklađivanje Zakona o upravljanju otpadom u F BiH sa direktivama EU.


Izražavajući zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima gospođa Frančić je naglasila kako II. faza projekta predstavlja potvrdu uspješnog partnerstva između Bosne i Hercegovine i Svjetske banke u iznalaženju rješenja za upravljanje komunalnim otpadom u zemlji. Dokaz je i osvojena nagrada Federalnog ministarstva okoliša i turizma na međunarodnom natjecanju Svjetske banke pod nazivom «Unapređenje života ljudi» u regiji Europe i Centralne Azije, koja predstavlja priznanje uspješnosti u implementaciji projekta i impresivnih rezultata koje je do sada postiglo Federalno ministarstvo okoliša i turizma. – Sve nagrade koje smo dobili, dijelimo zajedno, jer niti u jednom trenutku nismo smatrali ovo samo našim projektom, već zajedničkim uspjehom i Federalnog ministarstva okoliša i turizma i Svjetske banke. Sigurno da nam imponiraju riječi pohvale, i nagrade, ali još više i činjenica da će iz iskustva Bosne i Hercegovine učiti drugi, kazao je ministar Herceg, ističući kako će uskoro dosadašnja iskustva podijeliti sa predstavnicima Republike Moldavije. U drugoj fazi projekt će podržati izgradnju šest do osam novih sanitarnih odlagališta do kraja 2014., kazala je Frančić ističući kako je BiH na pravom putu zato što se trenutačno provode projekti izgradnje sanitarnih odlagališta koje će omogućiti pravilno odlaganje čvrstog otpada, ali i doprinijeti podizanju okolišnih standarda i financijske održivosti upravljanja čvrstim otpadom u BiH.