Đurić i Golić u službenom posjetu Republici Češkoj

Đurić i Golić u službenom posjetu Republici Češkoj

Sri, 21. Sep. 2011.


Izaslanstvo Bosne I Hercegovine, predvođeno dvjema entitetskim ministricama, Brankom Đurić, federalnom ministricom okoliša i turizma i Srebrenkom Golić, ministricom prostornog uređenja,gr...

Izaslanstvo Bosne I Hercegovine, predvođeno dvjema entitetskim ministricama, Brankom Đurić, federalnom ministricom okoliša i turizma i Srebrenkom Golić, ministricom prostornog uređenja,građevinarstva i ekologije u Vladi Republike Srpske proteklih su dana boravile u službenoj posjeti Republici Češkoj. Povod odlaska u Prag, bilo je osnaživanje suradnje ovih dviju prijateljskih država na području zašite okoliša i upravljanja otpadom, EU pretpristupnim procesima i iskustvima Češke Republike s pretpristupnim instrumentima pomoći u okviru IPA fondova, te mogućnostima ulaganja u zaštitu okoliša, obzirom na to da je u razvojnim planovima Češke -BiH označena kao prioritetna zemlja za period 2011.- 2017. godine.
Tijekom posjete Ministarstvu industrije i trgovine Republike Češke bilo je upriličeno i predstavljanje projekta pod nazivom "pomoć za trgovinu"(Aid For Trade), značajnog za jačanje bilateralnih odnosa , ali i načina kako što bolje iz Češke prenijeti iskustva sa područja gospodarenja otpadom.
Projekt su izložili zamjenik ministra industrije i trgovine Češke Republike, g. Milan Hovorka, zajedno sa svojim kolegama, kao alat za razvoj međusobnih gospodarskih i političkih odnosa. G. Hovorka upoznao je sudionike da je Češka među prvim državama u svijetu u pogledu zbrinjavanja otpada te da gospodarenje otpadom predstavlja značajan dio češke industrije.
Tijekom dvodnevne posjete ministrica Đurić posjetila je i Ministarstvo zaštite okoliša Češke Republike. Tom prigodom, upoznala je svog domaćina s aktivnostima koje se provode u Federaciji BiH, kada su u pitanju oblast zaštite prirode i okoliša, istaknuvši kako je dobrim dijelom izvršeno usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske Unije, no da svakako iskustva Republike Češke znače mnogo za napredovanje BiH ka . približavanju Europskoj Uniji.
Ova radna posjeta obogaćena je i sa iskustvima koja su ministrici i njezinim suradnicima izložili i predstavnici tvrtke EKO – KOM, te predstavnici općine Kladno. Da je posjeta urodila plodom govori i činjenica već dogovorenih susreta u Bosni I Hercegovini, jer je daljnja suradna apsolutno neophodna kako bi se project Aid for trade mogao provesti sa što većim uspjehom.