Una - prva rijeka u svijetu sa bijelom zastavom

Una - prva rijeka u svijetu sa bijelom zastavom

Pet, 13. Sep. 2013.


Nacionalnom parku NP "Una" i lokalitetu Štrbački Buk 11. rujna je dodijeljena bijela zastava koja simbolizira čistoću oceana, mora, rijeka i jezera. Zastava je ustanovilo neprofitn...

Nacionalnom parku NP "Una" i lokalitetu Štrbački Buk 11. rujna je dodijeljena bijela zastava koja simbolizira čistoću oceana, mora, rijeka i jezera. Zastava je ustanovilo neprofitna nevladina organizacija GUWAA (Global Underwater Awareness Association) u okviru Fondacije princa Alberta od Monaka, a čija je tajnica svjetska ambasadorica za ljudska prava i glasnogovornica Bianca Jagger.
Bijelu zastavu je, na prigodnoj svečanosti, uručio bivši predsjednik Republike Hrvatske, član Upravnog odbora Udruge GUWAA i počasni građanin Grada Bihaća Stjepan Mesić.
Zastavu je primila ministrica Branka Đurić u ime Federalnog ministarstva okoliša i turizma koje je i osnivač NP Una.
Svjetski rekorder u ronjenju na dah Kristijan Curavić iz Hrvatske zajedno sa roniocima lokalnog ronilačkog kluba je obavio inspekciju lokaliteta te izvijestio o iznimnoj čistoći dna rijeke te sedre koja je živi organizam slapa Štrbački buk.
Udruženje Guawaa(Global Underwater Awareness Association), u okviru koje je i podijeljena ova zastava NP „Una“ , osnovao je svjetski rekorder u ronjenju na dah Kristijan Curavić . On godinama radi na podizanju ekološke svijesti kod građana te provodi brojne akcije čišćenja podmorja. Upravo je od toga i potekla inicijativa dodjele ove zastave koja će svim posjetiteljima jamčiti čistoću rijeke Une.
Naredna ekološka akcija organizacije Guawaa održaće se 29. septembra u Monaku, a priključit će joj se 80 država u svijetu i bit će nominirana za Guinnessovu knjigu rekorda. Cilj ove organizacije je održati čistoću sustavnim čišćenjem vodenih resursa, bogatstvo života i raznolikost ekosustava, edukacija šire javnosti o problemu otpada i očuvanje čistih voda za sadašnje i buduće generacije.
„Una predstavlja biser Bosne i Hercegovine koji svojom ljepotom i okolišnom očuvanošću mora doprinijeti razvoju svih gospodarskih turističkih potencijala, te otvoriti perspektivu življenja za 3.000 osoba koji žive unutar granica NP Una. Ova zastava za nas predstavlja iznimno priznanje i stvara dodatnu obavezu u stvaranju uvjeta za očuvanje naših prirodnih vrijednosti kojima Bosna i Hercegovina obiluje“, rekla je u kratkoj izjavi ministrica Đurić prilikom prijema zastave.