Uključivanje principa ravnopravnosti spolova u politiku biodiverziteta

Uključivanje principa ravnopravnosti spolova u  politiku biodiverziteta

Sri, 24. Feb. 2016.


Priopćenje generalnog tajnika Konvencije o biološkoj raznolikosti  Montreal, 19. februar 2016. – Na trodnevnom sastanku u Meksiko Sitiju (Mexico City) okupilo se preko 65 žena i mu...

Priopćenje generalnog tajnika Konvencije o biološkoj raznolikosti

 Montreal, 19. februar 2016. – Na trodnevnom sastanku u Meksiko Sitiju (Mexico City) okupilo se preko 65 žena i muškaraca kako bi razmatrali pitanja koja se odnose na ravnopravnost spolova i biodiverzitet u Meksiku, te razmijenili iskustava i dali svoj doprinos za uključivanje principa ravnopravnosti spolova u Nacionalnu strategiju i akcioni plan za biološku raznolikost.
Meksiko je prva zemlja koja učestvuje u projektu jačanja kapaciteta zemalja članica u razvoju za uključivanje principa ravnopravnosti spolova u politike, planove i programe očuvanja biodiverziteta. Projekat finansira Japanski fond za zaštitu biološke raznolikosti, a predviđeno je da u projektu učestvuju najmanje tri zemlje koje će u svoje revidirane nacionalne strategije za biološku raznolikost uključiti principe ravnopravnosti spolova.
Sekreterijat Konvencije o biološkoj raznolikosti zajedno sa Međunarodnom unijom za očuvanje prirode i u partnerstvu sa Vladom Meksika radi na angažovanju stručnjaka za ravnopravnost spolova i biodiverzitet, predststavnika lokalnih zajednica i predstavnika udruženja žena iz cijele zemlje kako bi poduzeli intenzivne aktivnosti, prve ovakvog tipa. Rukovodioci ministarstava i agencija Meksika koje se bave problematikom ravnopravnosti spolova i biodiverziteta pružili su značajnu podršku ovoj inicijativi, posebno Ministarstvo okoliša i prirodnih resursa, Nacionalna komisija za biodiverzitet i Ministarstvo za prava žena.
Pružanje podrške Vlade Meksika je od velikog značaja ne samo za učešće različitih interesnih grupa u uvođenju principa ravnopravnosti spolova u strategiju, već i za provođenje aktivnosti u narednim godinama. Na trinaestom sastanku zemalja članica Konvencije koji će se održati u Kankunu (Cancun, Mexico) u decembru 2016. godine, Meksiko će imati ulogu voditelja po pitanju problematike ravnopravnosti spolova, odnosno razmatranja uvođenja principa ravnopravnosti spolova u oblast očuvanja biodiverziteta, kao značajan korak u provedbi Akcionog plana za ravnopravnost spolova za period 2015-2020. godina Konvencije o biološkoj raznolikosti.
Akcioni plan za ravnopravnost spolova za period 2015-2020. godina usklađen je sa Strateškim planom za biološku raznolikost za period 2011- 2020. godina i Aichi ciljevima. Akcioni plan za ravnopravnost spolova uključuje akcije koje treba provesti Sekreterijat Konvencije, kao i aktivnosti koje trebaju provesti zemlje članice Konvencije, što podrazumijeva uključivanje principa ravnopravnosti spolova u nacionalne strategije i akcione planove za biološku raznolikost. Pokretanje pomenutog projekta ukazuje na interes zemalja članica Konvencije da ciljevi Akcionog plana za ravnopravnost spolova budu provedeni.