U Mostaru održan sastanak sa predstavnicima Moskovije airlines

U Mostaru održan sastanak sa predstavnicima Moskovije airlines

Čet, 11. Apr. 2013.


U sklopu Mostarskog sajma gospodarstva-Mostar 2013, danas se održao sastanak na temu „Poboljšanje prometne povezanosti turističkih destinacija –jedan od temelja napredka u turizm...

U sklopu Mostarskog sajma gospodarstva-Mostar 2013, danas se održao sastanak na temu „Poboljšanje prometne povezanosti turističkih destinacija –jedan od temelja napredka u turizmu“, koji je organiziran od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Ministarstva prometa i komunikacija BiH i Ministarstva prometa i komunikacija FBiH.
Sastanku su nazočili ministrica okoliša i turizma FBiH, Branka Đurić, ministar prometa i komunikacija BiH Damir Hadžić, federalni ministar prometa i komunikacija Enver Bijedić, direktori zračnih luka Mostar, Sarajevo i Banja Luka te direktor zračne kompanije Moskovia airlines Mikhail Alekseev sa suradnicima.
Nakon izuzetno uspješne posjete našeg izaslanstva Ruskoj Federaciji i sajmu turizma MITT 2013 , predvođenog ministricom Đurić, na kojem se bh.turistički sektor po prvi puta službeno predstvaio ruskom tržištu, održani su preliminarni sastanci sa predstvanicima Moskovie airlinesa, ali i sa najvišim turističkim vrhom Ruske Federacije,. Nakon tada uspješnog susreta ministrica Đurić pozvala je predstvnike Moskovie airlinesa, da nas posjete na Mostarskom sajmu, na kojem ćemo upriličiti susret, koji je evo u samo 3 tjedna nakon dogovora i realiziran.

Sugovornici su zaključili kako BiH postaje sve zanimljivija turistička destinacija Rusima, a ministrica Đurić najavila je promotivni let prema Moskvi iz BiH već u krajem 6.mjeseca.
"Mostarska zrača luka bilježi rekorde u pozitivnom smislu, a mi ćemo dati sve od sebe da ono što je Mostar nekada bio, kao turstička destinacija vratimo pod okrilje mostarske zračne luke", kazao je ministar Hadžić, istaknuvši da se nadamo da ćemo već na narednom sajmu imati prigodu prezentirati iznose koji će govoriti o rekordnom broj odlazećih putnika s mostarske i sarajevske zračne luke. Napomenuo je kako turisti koji dolaze u Međugorje - središte religijskog turizma, ubuduće moraju biti korisnici usluga mostarske zračne luke.
Prema mišljenju federalnog ministara prometa i komunikacija Envera Bijedića, Mostarska zračna luka doživjela je ekspanziju u posljednje dvije godine zbog promjene vlasti na federalnoj razini. -Tada smo ukinuli taksu po odlazećem putniku u iznosu od 10 eura s Mostarske zračne luke, čime je on postao konkurentan s cijenama, napomenuo je Bijedić te dodao da su se istovremeno uradili svi preduvjete da se s Mostarske zračne luke leti jeftinije nego s nekih drugih zračnih luka.
Direktor zračne luke Sarajevo, Ivan Veličanin, naglasio je kako će Moskovija airlines kada je u pitanju Sarajevo i njegova zračna luka imati maksimalnu tehničku pomoć, koja ima je potrebna, te da su oni već spremni izaći im maksimalno u susret, sa ponudom koja je jedinstvena za početak suradnje.

"Mostarska zračna luka je dijelom vezana za Federalni proračun i mi smo jučer na sjednici Vlade donijeli jednu odluku koja to potvrđuje", kazao je Bijedić, pritom napomenuvši kako se ulaskom Hrvatske u EU očekuje ekspanzija Rusa na područje BiH jer za razliku od Hrvatske Rusima za ulazak u BiH tada neće trebati vize.

"Sve analize pokazuju da mi možemo u roku od tri godine primati 500 000 putnika, međutim bez infrastrukture to ne možemo, a u ovakvom okruženju, pored Dubrovnika i Splita nažalost ne možemo ostati bez nekog strateškog partnera i koncesije. Mi smo previše mali i okruženi velikim zračnim lukama zbog čega mislim da grad Mostar tu mora zadržati svoje vlasništvo", kazao je Raspudić.

Ministrica Đurić naglasila je kako je današnji sastanak održan sa svrhom da se vidi što je sve potrebno uraditi kako bi se uspostavio let prema Rusiji i iz Rusije koji je BiH veoma značajan za turiste. Napomenula je kako se svi u Federaciji trude da se postigne što veći napredak kada je u pitanju razvoj turizma te da je BiH jako zanimljiva Rusima, što se vidjelo i s prethodnih sastanak koje je domaća delegacije održavala s ruskim predstavnicima.