U Bihaću 11. Međunarodni sajam EKOBIS 2013.

U Bihaću 11. Međunarodni sajam EKOBIS 2013.

Uto, 10. Sep. 2013.


     U organizaciji Gospodarske komore Unsko-sanske županije i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, grad na Uni i ove je godine domaćin 11. po redu M...

     U organizaciji Gospodarske komore Unsko-sanske županije i pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva okoliša i turizma, grad na Uni i ove je godine domaćin 11. po redu Međunarodnog sajma ekologije, ekoturizma i ekološke industrije–„Ekobis 2013”, koji će trajati od 12. do 15.rujna 2013.g. Ovogodišnji EKOBIS je svojim sadržajem i pratećim događajima posvećen zaštićenim područjima, zbog čega će se u sklopu ovoga sajma održati i međunarodna konferencija o prekograničnoj suradnji “Održivi razvoj u zaštićenim područjima".

   Još jedna novost je ta da će prvi put na sajmu zajedno sa Nacionalnim parkom "Una" izlagati i Dinaric Arc Parks - Parks Dinarides tj. Parkovi Dinaridi - Parkovi Dinarskog luka kojima se stvara mreža zaštićenih područja od Slovenije do Albanije. Na Svečanosti otvaranja ovoga 11.izdanja Međunarodnog sajma ekologije, ekoturizma I ekološke industrije sudjelovati će i federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić.- Kada je u pitanju Federalno ministarstvo okoliša i turizma, koje je i ove godine pokrovitelj ove sada već respektabilne i tradicionalne manifestacije, svakako da snažno podržavamo ideju organizatora, te ćemo i dalje podržavati domaće sajamske manifestacije kako bi zajedničnim snagama ne samo ovaj kraj stavili u funkciju održivog razvoja svih prirodnih potencijala kojima raspolaže Unsko-sanska županija, nego i cijelu Federaciju BiH, kazala je ministrica Đurić, dodajući kako i područje rijeke Une koje je i službeno proglašeno Nacionalnim parkom otvorena mogućnost da se kroz razvoj turizma gospodarski pokrene ne samo ovo područe nego i šire.
    Do sada su na sajmu promovirani izlagači iz BiH, Hrvatske, Srbije, Crne Gore, Slovenije, Austrije, Njemačke, Češke, Slovačke, Italije, Francuske, Turske, Finske i Izraela, a po privi put predstavljaju se i izlagači iz Kine i Indonezije. Sudjeluje više od 300 izlagača sa suizlagačima, na izložbenom prostoru od 10.000 četvornih metara na Gradskoj otoci. U okviru pratećih sadržaja sajma i ove godine održat će se niz edukacijskih programa, okruglih stolova, stručnih skupova, prezentacija i promocija tvrtki , proizvoda i projekata, poslovnih susreta gospodarstvenika, ekoloških akcija, dječjih ekoloških radionica, kulturno-umjetničkih i sportsko-rekreativnh sadržaja.