Turistički djelatnici Turske sa ministricom Đurić

Turistički djelatnici Turske sa ministricom Đurić

Čet, 29. Mar. 2012.


Danas je u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ministrica Branka Đurić primila delagaciju Turske koju je predvodio podsekretar Ministarstva kulture i turizma Turske Faruk Sahin u pratnji Cen...

Danas je u zgradi Vlade Federacije Bosne i Hercegovine ministrica Branka Đurić primila delagaciju Turske koju je predvodio podsekretar Ministarstva kulture i turizma Turske Faruk Sahin u pratnji Cengiza Aydina, atašea za kulturu i turizam Ambasade Republike Turske u Sarajevu.
 

Tema sastanka je bila unaprjeđenje odnosa u razvoju turizma, te nastupi na predstojećim sajmovima turizma kako u regiji tako i u Zapadnoj Europi. Faruk Sahin je upoznao ministricu sa iskustvom i načinom intenzivnoga razvoja turizma Turske  koji je kao gospodarska grana donio devizni priljev Turskoj u prošloj godini  u iznosu od 23.000.000.000 dolara što je svrstalo Tursku u sam vrh turistički zemalja. Za ostvarenje ovoga prihoda Republika Turska je provela sustavnu strategiju razvoja ove grane gospodarstva koju je prepoznalo i investicijsko tržište Arapskih zemalja i Rusije. Trenutno u Turskoj  za Bosnu i Hercegovinu kao turističku  destinaciju postoji  ozbiljan interes koji bi kroz turističke agencije trebalo operacionalizirati. Istovremene postoji interes turskih investitora za financiranje izgradnje turističkih smještajnih kapaciteta na odredištima. Glavna poteškoća ulaganjima predstavlja komplicirani sustav ishođenja potrebnih dokumenta za gradnju.
Ministrica Đurić se zahvalila delegaciji na posjeti, te obećala intenzivne aktivnosti  na ublažavanju prepreka pri ishođenju dokumenata, te izrazila nadu u izgradnju što boljih odnosa koji bi unaprijedili turizam  Bosne i Hercegovine u jednu od vodećih grana gospodarstva za što postoje objektivni preduvjeti.