Svjetski dan turizma 27.septembar/rujan 2018.

Čet, 27. Sep. 2018.


Svjetski dan turizma Turizami digitalna transformacija Turizam i zaštita kulturnog naslijeđa Povodom Svjetskog dana turizma koji se pod okriljem Svjetske turističke organizacije – ...

Svjetski dan turizma

Turizami digitalna transformacija

Turizam i zaštita kulturnog naslijeđa

Povodom Svjetskog dana turizma koji se pod okriljem Svjetske turističke organizacije – UNWTO-a obilježava svakog 27. septembra diljem svijeta, Federalno ministarstvo okoliša i turizma ukazuje na važnost turizma kao rastuće svjetske privredne grane i skreće pažnju na kulturološke, ekonomske, sociološke, historijske i druge vrijednosti koje sa sobom nosi turizam.

Tema ovogodišnjeg Svjetskog dana turizma je Turizam i digitalna transformacija kojom se želi razvijati svijest o važnosti digitalnih tehnologija u razvoju turizma.

Evropska asocijacija za turizam je kao temu za 2018. godinu izabrala Turizam i zaštita kulturnog naslijeđa.

Savremene digitalne tehnologije danas čine da virtualni svijet prati našu maštu. Zahvaljujući tehnološkim dostignućima, danas su svakom čovjeku na bilo kojem kraju planete Zemlje dostupne drevne civilizacije, najskrovitija mjesta i ljepote prirode, svjetska čuda i sve turističke atrakcije.

Digitalna transformacija upućuje da sve veći broj turista, prije odluke o putovanju na neku određenu turističku destinaciju, prate poznate turističke portale, gledaju videosnimke i čitaju komentare blogera, novinara, foto-reportera kao i običnih turista, onih koji su već putovali, te se na osnovu njihovih preporuka odlučuju putovati na određene turističke destinacije. Time upotreba digitalnih instrumenata u turizmu postaje važan element koji pospješuje i povećava uslugu i zadovoljava nove zahtjeve turističkog tržišta.

Federalno ministarstvo okoliša i turizma se ove godine u okviru Programa poticaja razvoja turizma “Transfer za razvoj turizma” za 2018. godinu odlučilo da kroz Program promocije turističkih resursa Federacije BiH, sa ciljem povećanja broja dolazaka turista, a ujedno i povećanje prihoda od turizma, potiče i organizaciju posjeta i turističkih tura za tour operatore, bloggere, novinare, snimatelje i foto-reportere iz inozemstva, koji će kroz afirmativne tekstove i izvještaje prezentovati turističku ponudu Federacije BiH, a i svojom posjetom i tekstovima, objavama na društvenim mrežama i općenito u medijima, dovesti što veći broj turista u našu zemlju.

Slijedeći ovogodišnje teme Svjetske turističke organizacije i Evropske asocijacije za turizam, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pripremilo audio-video prezentaciju turističke ponude naše zemlje koja će povodom Svjetskog dana turizma – 27. septembra biti postavljena na službenoj web stranici Ministarstva.

Na ovaj način smo pokušali da budemo dio ovogodišnje teme Svjetskog dana turizma kako bi koristeći savremene tehnologije za promociju novih proizvoda i usluga u turizmu uticali na razvoj turizma u Federaciji Bosne i Hercegovine u svrhu održivog razvoja i ekološkog učinka, jer je dugoročni cilj brendiranje naše zemlje kao jedinstvene turističke destinacije sa izgrađenom turističkom infrastrukturom i savremenom digitalnom tehnologijom gdje turisti iz cijelog svijeta treba da dolaze zbog jedinstvene prirodne, kulturne i historijske znamenitosti.

youtu.be/8zHDHwRC_00