Susret ministrice Đurić sa Zoltanom Somogyiem

Susret ministrice Đurić sa Zoltanom Somogyiem

Sri, 21. Sep. 2011.


Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, primila je danas u Sarajevu u radni posjet g. Zoltana Somogyi, Izvršnog direktora UNWTO-a za odnose s državama i usluge. Povod ...

Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, primila je danas u Sarajevu u radni posjet g. Zoltana Somogyi, Izvršnog direktora UNWTO-a za odnose s državama i usluge. Povod susreta je Prva konferencija za regionalnu suradnju –za održivi razvoj turizma, koja je jučer započela u sarajevskom hotelu “Sarajevo”.
Ovaj dvodnevni događaj organizirali su Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) i Švedska međunarodna razvojna agencija (Sida) u Bosni i Hercegovini,koje zajedno sudjeluju i realiziraju projekt FIRMA, a cijeli projekt podržala je Svjetska turistička organizacija -UNWTO.
Iskazujući zadovoljstvo susretom, g. Zoltan Somogyi ovaj je događaj ocijenio od iznimne važnosti za napredak i razvoj turističkog sektora u Bosni i Hercegovini, a Svjetska turistička organizacija-UNWTO još je jednom dokazla kako je spremna podržati Bosnu i Hercegovinu i doprinijeti njezinoj daljnjoj i kvalitetnijoj promociji kao turističke destinacije. Upoznajući g. Somogyia sa aktivnostima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ministrica Đurić zahvalila se na još jednoj potpori krovne turističke organizacije, koja je od velikog značaja za cijelu BiH.- Vaša iskustva, svakako da će nam pomoći u daljnjem poboljšavanju našeg djelovanja, kako bi FMOIT, kao što je i do sada činilo svojim aktivnostima, ostvario svoj cilj a to je uvijek i svugdje na najbolji mogući način predstaviti turističke potencijale cijele Bosne i Hercegovine, te da se na takav način pojača interes za našu turističku ponudu koja naravno mora biti još kvalitetnija, i još bolja.
U dužem otvorenom razgovoru sa uvaženim gostom, federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, iskoristila je prigodu upoznati g. Somogyia kako turizam u BiH jeste jedna od razvojnih šansi našeg gospodarstva, ali da se mora još puno raditi. –Iako imamo konstantan pozitivan trend rasta, svakako da težimo ka još boljim rezultatima, a zato se svakako mora još raditi na promociji, na infrastrukturi i popratnom sadržaju ponude jedne destinacije. Da bi promocija bila uspješna mora biti uvezana u jedan koordiniran lanac u koji su uključeni svi, kazala je Đurić, naglašavajući kako i ulaganja u turizam moraju biti još veća, jer turizam u gospodarskom i društvenom razvoju Federacije BiH pruža velike razvojne mogućnosti.

Obzirom da se bliži i Svjetski dan turizma,koji se svake godine proslavlja 27.rujna , a čija je ovogodišnja tema „Turizam - povezivanje kultura“, s ciljem naglašavanja važnosti turizma u zbližavanju kultura svijeta i promicanju globalnog razumijevanja kroz putovanja, ovaj događaj je idealna prigoda da se na ovakvom mjestu još jednom istaknu turistički potencijali BiH, da se promiče bogata kulturna baština , te kroz razmjenu mišljenja i iskustava, predstave što bolja rješenja njezine promocije koja će pomoći BiH da se izbori za značajnije mjesto u svjetskoj turističkoj konkurenciji.