Susret ministrice Đurić sa predstavnicima ArcelorMittal Zenica

Susret ministrice Đurić sa predstavnicima ArcelorMittal Zenica

Čet, 21. Nov. 2013.


Federalna ministrica okoliša i turizma, danas je u Sarajevu u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, primila izaslanstvo ArcelorMittala, vodeće svjetske kompanija za pr...

Federalna ministrica okoliša i turizma, danas je u Sarajevu u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, primila izaslanstvo ArcelorMittala, vodeće svjetske kompanija za proizvodnju čelika, na čelu sa g.Somani Balkrishanom, financijskim direktorom; g.P K Biju Nairom, tehničkim direktorom; g.Mustafom Imamović, direktorom odsjeka za zdravlje,zaštitu i ekologiju, i gđa.Azra Sivro, menadžericom za zaštitu okoliša. Na sastanku su uz ministricu Đurić nazočili i g.Mladen Rudež, pomoćnik ministrice za okolišne dozvole; g.Dragan Šulović, savjetnik ministrice za okoliš i Safet Harbinja direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH.
G.Nair iskoristio je prigodu i sve nazočne upoznao sa trenutnim stanjem u ArcelorMittalu, te aktivnostima koje su poduzete na projektima na osnovu okolišnih dozvola, te o aktivnostima koje tek predstoje, a sve u cilju smanjenja negativnog uticaja na okoliš i pripreme za dobijanja integralne okolišne dozvole. Naime, razgovaralo se na temu osnaživanja partnerskih odnosa svih razina odlučivanja, sa ovom tvrtkom u donošenju odluka koje se tiču isključivo zaštite okoliša, da se u toku pripreme izrade nove integrirane okolišne dozvole, s obje strane dogovore neophodne mjere, kao i mogućnost realnijeg sagledavanja problema sa tehničkog stajališta i ekonoskih mogućnosti za dostizanje dozvoljenih emisija polutanata.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma je izrazilo zadovoljstvo da su projekti zaštite okoliša propisani okolišnim dozvolama aktivirani u posljednje vrijeme, ovo se posebno odnosi na ugradnju sistema vrećastih filtera na pogonu Aglomeracije i otprašivanje livne platforme Visoke peći.