Susret ministrice Đurić sa ministricom Kurbegović

Susret ministrice Đurić sa ministricom Kurbegović

Čet, 11. Okt. 2012.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, primila je jučer u Sarajevu u radni posjet predstavnike Ministarstva graditeljstva,prostornog uređenja i zaštite okoliša ...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, primila je jučer u Sarajevu u radni posjet predstavnike Ministarstva graditeljstva,prostornog uređenja i zaštite okoliša USŽ/K, na čelu sa ministricom Sinhom Kurbegović. U dužem otvorenom razgovoru ministrice su razmijenile mišljenja o svim bitnim pitanjima zaštite okoliša i upravljanja otpadom kako u FBiH tako i USŽ/K.
Ministrica Kurbegović upoznala je ministricu Đurić sa nedavno usvojim Planom upravljanja otpadom Unsko – sanske županije koji predstavlja planski dokument koji će sadržavati detaljne smjernice i konkretne prijedloge mjera koje treba sprovesti u cilju uspostave održivog upravljanja otpadom na području Unsko – sanske županije u periodu od 5 godina. Također je izvijestila ministricu Đurić i da je formirana tvrtka za zbrinjavanje otpada na razini županije, uz učešće svih osam općina sa područja USŽ, te općine Drvar iz Hercegbosanske županije, te da su uvijeti za daljnje aktivnosti uz odobravanje predloženene lokacije - izrada Studije procjene utjecaja na okoliš.
Izražavajući zadovoljstvo susretom, ministrica Đurić kazala je da je rješavanje problema otpada, orijentacija prema suvremenom upravljanju otpadom i jedan je od preduvijeta za ulazak BiH u Europsku Uniju. – Samo s velikim naporima koje je Federacija BiH uložila u usklađivanje domaćeg zakonodavstva i sa zakonodavstvom Europske unije te provođenjem obveza iz nedavno usvojene Strategije zaštite okoliša u F BiH s Akcijskim planom, kao i Federalnim Planom upravljanja otpadom za period 2012-2017, možemo uvesti reda i unaprjediti sektora okoliša, te projekate koji su vezani za područje upravljanja otadom, kazala je ministrica Đurić.
Za naredni period dogovorena je organizacija zajedničkog sastanka u Bihaću, između predstavnika općinskih komunalnih deponija sa predstavnicima Federalnog ministarstva okoliša i turizma, kako bi se pojasnili svi koraci cjelokupnog procesa zbrinjavanja komunalnog otpada na području USŽ.