Susret ministrice Đurić s resornim županijskim ministrima

Susret ministrice Đurić s resornim županijskim ministrima

Sri, 20. Apr. 2011.


Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, Branka Đurić, susrela se danas u Sarajevu sa resornim županijskim ministrima i sa direktorom Fonda za zaštitu okoliša FB...

Ministrica okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, Branka Đurić, susrela se danas u Sarajevu sa resornim županijskim ministrima i sa direktorom Fonda za zaštitu okoliša FBiH Safetom Harbinjom, s kojima je u zgradi Vlade Federacije održala svoj prvi radni sastanak po preuzimanju nove dužnosti. U dužem otvorenom razgovoru ponajviše je bilo riječi o pitanjima zaštite okoliša i održivog razvoja, a posebna pozornost bila je usmjerena ka Pravilniku o upravljanju ambalažnom i ambalažnim otpadom, te novoj donešenoj Uredbi o posebnim naknadama koje se plaćaju pri registraciji motornih vozila, što je prvi provedbeni mehanizam Fonda za zaštitu okoliša FBiH. Inače kada je u pitanju Federacija BiH, u posljednje vrijeme uložila je velike napore u usklađivanje domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske unije i provođenje obveza iz nedavno usvojene desetogodišnje Strategije zaštite okoliša u F BiH s akcijskim planom.
Pravilnik koji je pripremilo Federalno ministarstvo okoliša i turizma,a usvojila Vlada FBiH u rujnu prošle godine, odnosi se na svu ambalažu koja se stavlja u promet, te na sav ambalažni otpad koji nastaje na teritoriji Federacije BiH, bez obzira na njegovo podrijetlo, uporabu i korišteni ambalažni materijal. Pravilnik se temelji na integriranom modelu, odnosno modelu prema kojem su gospodarski subjekti odgovorni za ispunjenje ciljeva prikupljanja ambalažnog otpada i organiziraju sustav prikupljanja ambalažnog otpada preko operatera sustava (organizacije) koju sami uspostavljaju. Sukladno Federalnoj strategiji upravljanja otpadom, opći ciljevi prikupljanja ambalažnog otpada propisani su za razdoblje od 2011. do 2015. godine kao i koeficijenti naknada za određene vrste ambalažnog otpada.
Ministrica Đurić sa svojim sugovornicima tijekom susreta osvrnula se i na teme značajne za razvoj i unaprijeđenje turizma na prostoru FBiH.
-Poznato je da Federalno ministarstvo okoliša i turizma svim svojim aktivnostima zagovara snažniju promociju turizma i zajednički nastup kako na domaćem tako i na inozemnom tržištu. Kroz program transfera, izrade Master planova, kao i do sada, i ove godine podržat ćemo niz projekata i manifestacija koje doprinose stvaranju turističkog imidža i promociji naših destinacija, kazala je ministrica Đurić na kraju današnjeg sastanka.