Susret ministrice Đurić s resornim županijskim ministrima

Susret ministrice Đurić s resornim županijskim ministrima

Sri, 27. Mar. 2013.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, sa svojim pomoćnicima primila je danas u radni posjet u Sarajevu, resorne županijske ministre okoliša. Sastanak je upriličen ...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, sa svojim pomoćnicima primila je danas u radni posjet u Sarajevu, resorne županijske ministre okoliša.
Sastanak je upriličen zbog intenzivnih aktivnosti pokrenutih od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, ali i koordinacije na terenu, kako bi se zajedničkim snagama unaprijedilo postojeće stanje u okolišu na prostoru Federacije Bosne i Hercegovine.
U dužem otvorenom razgovoru, ministrica je sve prisutne upoznala sa stanjem u oblasti okoliša, te aktivnostima koje je poduzelo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, kao i sa trenutnim izmjenama i dopunama zakona iz ove oblasti.
Tako se na dnevnom redu raspravljalo o provedbi novog Pravilnika o zbrinjavanju komunalnog otpada, okolišnim dozvolama i registru zagađivača, ali i planiranim aktivnostima ne samo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma već i u Fondu za zaštitu okoliša FBiH.
-Razlog zašto smo se okupili danas ovdje, jeste kako bi zajedničnim snagama, uključujući sve razine vlasti, unaprijedili stanje u sektoru okoliša. FMOIT intenzivno radi na zakonodavnom okviru iz oblasti okoliša, rade se izmjene i dopune zakona, ali i osjetan je veliki napredak u sektoru za izdavanje okolišanih dozvola, kazala je ministrica Đurić, dodajući da kada su okolišne dozvole u pitanju, koje su utemeljene na modernim europskim standardima i procedurama, te tretiraju sve utjecaje koje pogoni i postrojenja, odnosno aktivnosti uglavnom gospodarskih subjekata imaju na pojedine segmente okoliša i okoliš u cjelini, da je povećan broj zahtjeva za izdavanje okolišne dozvole, posebno u posljednje dvije godine, te je od 2003. godine do kraja 2012 godine, zaprimljeno ukupno 733 zahtjeva za okolišnu dozvolu, dok je ukupan broj izdatih okolišnih dozvola u periodu 2003. - 2012. na federalnoj razini 449.

Bilo riječi i o projektima održivog razvoja, koji su predloženi od strane županijskih ministarstava, a koje će Federalno ministarstvo okoliša i turizma podržati,a sve u cilju poboljšanja i unaprijeđenja stanja okoliša na terenu i međusobne koordinacije koja mora biti još uspješnija.