Susret ministrice Đurić i Đurđe Adlešić

Susret ministrice Đurić i Đurđe Adlešić

Uto, 05. Nov. 2013.


Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, primila je danas, u Sarajevu,u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, upraviteljicu Zaklade za humanitarno razmin...

Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, primila je danas, u Sarajevu,u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma, upraviteljicu Zaklade za humanitarno razminiranje gđo. Đurđu Adlešić.
Susretu su nazočili još i šef ureda ministrice, g. Tomislav Lukić i Snježana Carević Markulj, predstavnica Zaklade, koja je ministrici Đurić prezentirala mogućnosti prikupljanja financijskih sredstava iz predpristupnih EU fondova za prekogranične projekte razminiravanja minski opasnih područja u BiH.
Na današnjem susretu najviše je bilo riječi o mogućnosti suradnje na projektu razminiranja nedavno proglašenog zaštićenog pejzaža „Trebević“, koje se odlikuje izuzetnom geo-morfološkom, hidrološkom i biološkom raznolikošću te kulturno-povijesnim vrijednostima na prostoru od oko 400 hektara, a čime bi se u potpunosti ovoj sarajevskoj ljepotici vratio stari sjaj.
Trebević je područje koje ima poseban značaj za Sarajevsku županiju i građane, jer se nalazi u blizini urbanog dijela grada, obiluje šumskim bogatstvom koje je prirodni reciklator za zagađeni zrak u sarajevskoj kotlini, brojnim izvorištima vode, endemskim biljnim i životinjskim vrstama, a sve to čini ga pogodnim za rekreaciju, sportske aktivnosti te izlete.
Razminiranje koje je neophodno za sigurnost kako domaćeg stanovništa tako i turista koji sve više posjećuju ovu predivnu planinu,potrebno je početi što prije, kako bi se ovo zaštićeno područje u potpunosti stavilo u funkciju, a ujedno pripremilo i za nadolazeće igre mladih 2017. g.
-Bitno je što prije djelovati i započeti sa projektom razminiranja, i kada je FMOIT u pitanju, svakako da od nas imate punu potporu,te da Vam stojimo na raspolaganju za svaki vid suradnje na projektima, kojima ćemo poboljšati opću sliku sigurnosti i omogućiti razvoj turističke ponude na našim destinacijama, kazala je na današnjem susretu ministrica Đurić.