Susret ministrice Đurić i predstvanika Fondacije RSFT

 Susret ministrice Đurić i predstvanika Fondacije RSFT

Uto, 12. Nov. 2013.


Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, u nazočnosti savjetnika za okolišne dozvole g. Josipa Dolušića i pomoćnika za okolišne dozvole, g. Mladena Rudež...

Branka Đurić, federalna ministrica okoliša i turizma, u nazočnosti savjetnika za okolišne dozvole g. Josipa Dolušića i pomoćnika za okolišne dozvole, g. Mladena Rudeža, primila je danas u prostorijama FMOIT-a predstavnike fondacije Robert Schuman Fondationa and Trust i njihove regionalne partnere, predstavnike tvrtke Alfa Invest, na čelu sa g.Gyuracz Laszlo Csaba, podpredsjednikom fondacije RSFT i g.Andreasom Meszarosom, direktorom za međunarodne odnose RSFT.
Na današnjem sastanku prezentiran je projekt za financiranje gradnje postrojenja za potpuno ekološko zbrinjavanje komunalnog i industrijskog otpada u 4 grada u regiji JI Europe, čija je vrijednost 120 milijuna eura, odnosno 30 milijuna eura za svaki grad.
Riječ je o projektu izgradnje postrojenja koji će koristiti nasuvremenije tehnologije koja radi na principu pirolize, i u čijem se postupku proizvodi električna energija, toplotna energija i dizel gorivo, u potpuno kontroliranom i zatvorenom postupku, tako da nema emisije štetnih plinova.
Model realizacije investicije, koja je prezentirana na današnjem sastanku, veoma je prihvatljiva, jer se lokalna zajednica financijski ne zadužuje, a u potpunosti rješava pitanje otpada, te dobiva značajnu količinu energenata iz izgrađenog proizvodnog pogona.
Ministrica Đurić tijekom susreta zahvalila se predstavnicima Fondacije RSFT, te iskazavši zadovoljstvo na prezentirani projekt, dala punu potporu realizaciji istoga.- Projekti poput ovih su dobro došli u FBiH, pogotovo kada je riječ o čistim tehnologijama, koje će, ne samo rješavati pitanje otpada, već biti od ekonomske koristi lokalnim zajednicama. Tehnologije poput ovih,dakle termička obrada otpada kao i što kvalitetnije rješavanje pitanja otpada, predviđene su u našem zakonodavstvu, te od nas imate punu potporu,a o lokacijama svakako da ćemo imati prilike još pričati, obzirom da se još uvijek čeka potvrda i „zeleno svjetlo“ lokalne zajednice koja bude odabrana za realizaciju istoga, kazala je ministrica Đurić.