Susret ministrice Đurić i predstavnika belgijske agencije za razvoj i vanjsku trgovinu

Susret ministrice Đurić i predstavnika belgijske agencije za razvoj i vanjsku trgovinu

Pon, 24. Jun. 2013.


Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, primila je danas u radni posjet u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma u Sarajevu Dominique Tourneur,direktoricu ...

Federalna ministrica okoliša i turizma Branka Đurić, primila je danas u radni posjet u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma u Sarajevu Dominique Tourneur,direktoricu agencije za razvoj i vanjsku trgovinu belgijske pokrajine Wallonia sa suradnicima, Nikolom Dizdarom, predstvanikom tvrtke AMB ecosteryl-za upravljanjem medicinskim otpadom i Predragom Smole, predstvanikom agencije za razvoj i vanjsku trgovinu belgijske tvrtke u Sloveniji.
Tijekom današnjeg susretu ponajviše je bilo riječi o medicinskom otpadu i njegovom pravilnom zbrinjavanju uz pomoć strojeva koje je patentirala tvrtka AMB Ecosteryl iz Belgije, kroz tzv.mikrovalnu tehnologiju, koja tretira medicinski otpad bez zagađenja. Pomenuti strojevi kroz mikrovalnu tehnologiju mogu procesuirati bilo koju vrstu bolničkog i laboratorijskog otpada, krutog ili tekućeg medicinskog otpada, patološkog otpada ljudskog ili životinjskog podrijekla, oštri i bodljikavi otpad, zalihe dotrajalih lijekova, kao i bilo koji drugi otpad koji je prema regulativama u državi naveden kao medicinski otpad.
Ministrica Đurić upoznala je direktoricu Tourneur sa trenutačnim stanjem u Federaciji BiH kada je u pitanju zbrinjavanje medicinskog otpada, sa svom do sada urađenom zakonskom legislativom i zahvalila se na današnjem susretu i svim pozitivnim primjerima koji su tijekom današnjeg sastanka prezentirani.
- Prema Pravilniku o upravljanju medicinskim otpadom, obaveza svake zdravstvene ustanove je da izradi Plan upravljanja medicinskim otpadom koji će primjenjivati. U Federaciji BiH na razini županija trebalo bi biti riješeno upravljanje, ovim za zdravlje ljudi i životinja, opasnim otpadom, no iz iskustva na žalost do sada je relativno malo urađeno. Odnosno, urađeno je onoliko koliko su pojedine zdravstvene institucije kao subjekti koji produciraju taj otpad imali sluha za rješavanje tih problema, istaknula je ministrica Đurić. Tehnologijom kao I strojevima koje ste nam danas prezentirali, pokazali ste nam pozitivna iskustava kada je u pitanju zbrinjavanje medicinskog otpada, koji se nakon tretmana iz kategorije IV-opasnog otpada svrstava u skupinu II., što je komunalni otpad, te što će i nama sigurno uvelike pomoći u iznalaženju riješenja i načina zbrinjavanja istog, kazala je ministrica Đurić.