Susret ministrice Đurić i glavnog tajnika UNWTO-a Taleb Rifai-a

Susret ministrice Đurić i glavnog tajnika UNWTO-a Taleb Rifai-a

Pet, 01. Feb. 2013.


Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, tijekom svog službenog posjeta Kraljevini Španjolskoj sudjelovala je na svečanoj ceremoniji otvaranja jednog od najznačajnijih ...

Federalna ministrica okoliša i turizma, Branka Đurić, tijekom svog službenog posjeta Kraljevini Španjolskoj sudjelovala je na svečanoj ceremoniji otvaranja jednog od najznačajnijih međunarodnih sajmova turizma FITUR 2013, koji se od 30.01-03.02. održava u Madridu.Tijekom ovoga sajma ministrica Đurić je dala potporu bh turističkom sektoru koji se predstavljaju na ovoj eminentnoj turističkoj burzi.
Inače, ovogodišnji FITUR 2013, koji se održava 33. godinu za redom, okuplja 9506 turističkih subjekata i skoro 100.000 sudionika iz 167 zemalja svijeta, što potvrđuje da je 2012. godina pokazala ponovni pozitivan trend rasta u ovoj gospodarskoj grani, a sljedećih dana ovaj će događaj pratiti više od 6000 registriranih novinara iz 54 zemlje.
Ministrica Đurić je u prisustvu Nj.E. Jasne Krivošić Prpić, veleposlanice BiH u Madridu nazočila i tradicionalnom prijemu kod španjolske kraljevske obitelji, koji svake godine pozdravljaju visoke dužnosnike koji sudjeluju na FITUR-u.
Svoju posjetu Kraljevini Španjolskoj, ministrica Đurić je iskoristila i za susret sa prvim čovjekom svjetskog turizma, glavnim tajnikom UNWTO-a, g. Talebom Rifaiem, i njegovim suradnicima, gđo. Zoricom Urošević, program koordinatorom za institucionalne i koorporacijske odnose, g. Ivanom Kesterom, voditeljem programa za trendove i marketinške strategije u turizmu, gđo. Isabelom Garanom, regionalnom direktoricom za Europu i g. Zoltanom Somogyi, izvršnim direktorom UNWTO-a za Europu.
U sjedištu Svjetske turističke organizacije u Madridu, u prijateljskom ozračju sugovornici su razmijenili mišljenja o stanju turizma kako na svjetskoj razini, tako i u Federaciji BiH. Ministrica Đurić, upoznala je g. Rifai-a sa stanjem turizma u FBiH, aktivnostima koje provodi Federalno ministarstvo okoliša i turizma, te iskoristila prigodu pozvati g. Rifai-a da sa svojim suradnicima ponovno posjeti našu zemlju. Naglasivši kako je turizam najperspektivnija gospodarska grana u FBiH, ministrica Đurić je kazala kako je neupitno da potencijala imamo, ali da je vrijeme da te potencijale počnemo sustavno što kvalitetnije koristiti, no da bismo to učinili potrebno je još dosta rada, od proširenja smještajnih kapaciteta, unaprjeđenja dostupnosti naših destinacija, poboljšanja cestovne infrastrukture, ali i promocije, te još kvalitetnije edukacije našeg turističko-ugostiteljskog osoblja. Bilo je riječi i o uspostavljanju kvalitetnijeg sustava prikupljanja podataka i statistike, obzirom da sivo tržište još uvijek stvara poteškoće na terenu, za što je g. Rifai iskazao volju pomoći u iznalaženju najboljeg mogućeg rješenja.
Zahvalivši se ministrici Đurić na iscrpnom izvješću i na posjeti UNWTO-u, g. Rifai kazao je kako FBiH, i cijela Bosna i Hercegovina, mogu računati na potporu Svjetske turističke organizacije, naglasivši kako je i on uvjeren da je turizam u BiH sigurna budućnost, te da na temelju onoga što je on imao prigodu vidjeti tijekom posjeta našoj zemlji, zaista vrijeme da ljudi širom svijeta saznaju za sve turističke proizvode koje nudi Bosna i Hercegovina.