Susret ministra Hercega sa Eduardom Fayosom Solom

Susret ministra Hercega sa Eduardom Fayosom Solom

Pet, 05. Mar. 2010.


Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH danas se Mostaru susreo na radnom sastanku sa Eduardom Fayosom Solom, regionalnim predstavnikom Svjetske turističke organ...

Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH danas se Mostaru susreo na radnom sastanku sa Eduardom Fayosom Solom, regionalnim predstavnikom Svjetske turističke organizacije (UNWTO) za Europu i izvršnim tajnikom Vijeća za obrazovanje i znanost pri UNWTO-u. Visoki čelnik Svjetske turističke organizacije u Mostar je stigao na poziv ministra Hercega, a u sklopu priprema za skorašnji posjet Taleba Rifaia, generalnog tajnika UNWTO-a Bosni i Hercegovini što je bila i glavna tema ovog sastanka na visokoj razini kojem su na poziv ministra Hercega nazočili i Vilim Primorac, zamjenik ministra vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Jadranka Stojanović, pomoćnica ministra turizma i trgovine RS-a, Maja Došenović ispred Europske komisije u BiH i Goran Brčkalović ispred Vanjskotrgovinske komore BiH. Uz razmjenu mišljenja o trenutnim svjetskim turističkim trendovima i izgledima Bosne i Hercegovine na svjetskom turističkom tržištu, mostarski sastanak iskorišten je i za otvaranje dijaloga o pripremi mape puta razvoja turizma.

Podsjećajući kako je u Federaciji BiH velikim dijelom provedena reforma institucionalno-zakonodavnog okvira čime je omogućeno približavanje zakonskoj regulativi i standardima razvijenih zemalja, prvenstveno zemalja EU, ministar Herceg je rekao: - Strategijom razvoja turizma do 2019. godine koja je pred usvajanjem želimo poboljšati imidž zemlje, podići razinu usluga, osigurati dovoljno kvalitetnih smještajnih kapaciteta, ali i osigurati primjenu strožih mjera zaštite okoliša što je na tragu preporuka UNWTO-a kojim se zagovara pristup daljnjem razvoju, ali uz izbalansiran odnos prema potrebi održivog razvoja te jačanja sprege između javnog i privatnog sektora. Podržavši ovakva nastojanja domaćeg turističkog sektora Eduardo Fayos Sola je naglasio kako je u BiH nužno osigurati jednu stabilnost na međunarodnoj razini kako bi turizam istaknuli kao pitanje od prvorazrednog značaja.- Turističko tržište se mijenja i slobodno mogu reći da je došlo novo doba razvoja turizma. Osim harmoniziranja zakonodavnog okvira sa standardima EU bitan je i marketing tj. kako stvoriti pravi strateški pristup razvoju turizma kroz ulaganje u ljudske resurse, obuku i edukaciju i da se BiH uključi u tzv. umrežavanje znanja, kazao je regionalni predstavnik UNWTO-a za Europu koji je ujedno i izvršni tajnik Vijeća za znanost i obrazovanje pri UNWTO-u.

Nakon što su dogovoreni svi detalji oko skorašnje posjete Taleba Rifaia Bosni i Hercegovini, gospodin Sola je u pratnji najbližih suradnika ministra Hercega posjetio Međunarodni sajam turizma što se održava u sklopu 13. sajma gospodarstva Mostar 2010 gdje se susreo sa predstavnicima privatnog turističkog sektora kako bi čuo njihova promišljanja uoči ovogodišnje turističke sezone koja će prema prognozama UNWTO-a biti teška iako se predviđa blago poboljšanje u odnosu na 2009. - Bosna i Hercegovina ima dobru poziciju takozvane bliske destinacije u odnosu na glavna emitivna tržišta te ima šanse postati destinacija koja je lako dostupna, "in" i bogata raznolikim sadržajima. Naši su razvojni ciljevi turizma ne samo produljenje sezone i razvoj specifičnih oblika turizma i turističke ponude, već i traženje razvojnih pomaka koji će biti rezultat suradnje sa Svjetskom turističkom organizacijom koja je još jednom dogovorena i na današnjem sastanku u Mostaru, kazao je ministar Herceg koji će u 15 sati zajedno sa gospodinom Eduardom Fayosom Solom dodijeliti priznanja najboljim sudionicima II. međunarodnih dana turizma-Sajma turizma Mostar 2010.