Susret ministra Hercega s načelnikom Općine Orašje

Susret ministra Hercega s načelnikom Općine Orašje

Čet, 17. Jun. 2010.


Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH primio je danas u Sarajevu u radni posjet Đuru Topića, načelnika Općine Orašje, na kojem su potpisali ugovor...

Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH primio je danas u Sarajevu u radni posjet Đuru Topića, načelnika Općine Orašje, na kojem su potpisali ugovor o sufinanciranju Master plana za razvoj turizma Općine Orašje. Na današnjem sastanku obojica sugovornika složili su se kako je danas turizam jedna od najperspektivnijih i najisplativijih bh. gospodarskih grana. Istaknuvši javnu podršku svim strateškim dokumentima koje je donijelo ovo ministarstvo, a posebno Strategiji razvoja turizma u Federaciji BiH (FBiH) do 2018. i Master planu razvoja turizma Općine Orašje, načelnik Topić se zahvalio i na podršci Ministarstva organizaciji “Dana Tolise 2010.” kao i Dana hrvatskog filma u Orašju, filmskog festivala kojeg mnogi nazivaju i "Mala Pula“, a koji već 14 godina značajno doprinosi očuvanju kulturnog identiteta Hrvata u BiH, ali i uspostavljanju suradnje s drugim narodima i državama . Ističući da su Dani hrvatskog filma u Orašju postali prepoznatljivi ne samo u kulturnom životu BiH, nego i u turističkoj promociji Orašja i Posavske županije, ministar Herceg je izrazio zadovoljstvo činjenicom da se Dani hrvatskog filma nisu zadržali samo u okvirima filmskog događanja, nego su oplemenili cjelokupni kulturni život i turističku ponudu ovog kraja.- Kulturni turizam izvrsno nadopunjava našu tradicionalnu turističku ponudu utemeljenu na iznimnoj prirodnoj baštini. Potporom ovim i sličnim festivalima želimo našim gostima ponuditi jedno sasvim novo iskustvo i jedinstven doživljaj BiH koji pruža kombinacija umjetnosti s našom bogatom prirodnom i kulturnom - povijesnom baštinom-, kazao je ministar Herceg, te dodao da su festivali i sajmovi od ključnog značaja za kvalitetniju promociju turizma i turističkih potencijala kojih u BiH ne nedostaje.
Ističući trajno opredjeljenje Federalnog ministarstva okoliša i turizma da snažno podrži domaće sajamske manifestacije koje svakako predstavljaju jedan potpuno novi i izuzetno kvalitetan iskorak u promociji domaćeg turističkog proizvoda u domaćem okruženju, tijekom današnjeg sastanka, minister Herceg upoznao je načelnika Topića i sa potpisanim Protokolom kojim je otvorena prva namjenska kreditna linija u turizmu u kojoj Razvojna banka Federacije kreditira, a Federalno ministarstvo okoliša daje poticaje kvalitetnim programima kroz subvenciju kamate. Minister Herceg istaknuo je da subvencioniranjem kamata na ove kredite želimo prije svega konkretnim poticajnim mjerama omogućiti osiguravanje obrtnoga kapitala i povoljnijih kredita u turizmu kako se turistički sektor zbog obveza prema bankama ne bi našao u problemima, naglasivši kako su ove mjere usmjerene na podizanje kvalitete turističkog proizvoda, kako bi se osigurala cjenovna konkurentnost i zadržali gosti, ali i radna mjesta u sektoru turizma i ugostiteljstva.

Osim razgovora o jačanju i napretku projekata iz turizma i zaštite okoliša, ministar Herceg i načelnik Topić razmotrili su i više pitanja vezanih za suradnju u području od interesa za obje strane, posebno o upravljanju komunalnim otpadom odnosno procesu traženja optimalnog načina za jednoobrazno rješavanje ovog problema u BiH. Ministar Herceg upoznao je načelnika Topića s činjenicom da Federacija BiH u posljednje vrijeme ulaže velike napore na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske Unije te provođenju obveza iz nedavno usvojene federalne Strategije zaštite okoliša s akcijskim planom. - Bosna i Hercegovina u cjelini se nalazi pred vrlo važnom i krupnom odlukom: kojim smjerom krenuti u izboru konačnog rješenja za problem zbrinjavanja otpada. Izborom pravog rješenja i realizacijom projekata održive strategije upravljanja otpadom koji zadovoljavaju europske standarde kvaliteta, ne samo da ćemo podići kvalitetu življenja ljudi u ovom području, nego i poduprijeti naš zajednički put u Europsku Uniju, istaknuo je ministar Herceg. Izražavajući zadovoljstvo današnjim susretom, ministar Herceg i načelnik Topić naglasili su kako su suradnja i zajednički nastup nužni da bi se napravio iskorak u gospodarskom razvoju te je dogovoreno kako će se nastaviti s praksom održavanja radnih sastanaka s ciljem što kvalitetnijeg rješavanja svih otvorenih pitanja od interesa za ukupni gospodarski razvoj ne samo Općine Orašje nego i cijele regije.