Susret ministra Hercega s načelnikom Maglaja

Susret ministra Hercega s načelnikom Maglaja

Čet, 27. Maj. 2010.


Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH danas je u Sarajevu održao radni sastanak s Mehmedom Mustabašićem, načelnikom općine Maglaj. Snažna podrška...

Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma Federacije BiH danas je u Sarajevu održao radni sastanak s Mehmedom Mustabašićem, načelnikom općine Maglaj. Snažna podrška Federalnog ministarstva okoliša i turizma domaćim projektima koji korištenjem obnovljivih izvora energije bitno doprinose borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju stakleničkih plinova, jedan je od glavnih povoda današnjem sastanku. Naime, nakon projekta u Gračanici, Federalno ministarstvo okoliša i turizma potpisalo je ugovor i s općinom Maglaj kojim se sufinancira izrada projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora energije i toplifikaciju grada Maglaja. Dvojica sugovornika slažu se kako treba uložiti dodatne napore kako bi se u Bosni i Hercegovini, kao i u cijelom svijetu, povećala javna svijest o mnogim aspektima iskoristivosti obnovljivih izvora energije koji uvelike doprinose boljem i zdravijem životu svih građana, čišćem okolišu te kvalitetnijoj borbi protiv klimatskih promjena i smanjenju emisija CO2. - Zaštita okoliša važan je segment pravne stečevine Europske Unije koju moramo implementirati u svoje zakonodavstvo. Želimo li u Uniju, osim usklađivanja zakonodavstva, trebamo osigurati pravilnu provedbu zakona, što je mnogo teže. Obnovljivi izvori energije imaju vrlo važnu ulogu u smanjenju emisije ugljičnog dioksida u atmosferu, a povećanjem udjela obnovljivih izvora energije povećava se energetska održivost sustava. Iako je proces prihvaćanja novih tehnologija u korištenju obnovljivih izvora energije vrlo spor radi visoke početne cijene, on je nezaobilazan i prema predviđanjima očekuje se da će obnovljivi izvori energije postati ekonomski konkurentni konvencionalnim u jednom u srednje dugom razdoblju, kazao je ministar Herceg.

Osim razgovora o jačanju i napretku projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, ministar Herceg i načelnik Mustabašić razgovarali su i o drugim važnim pitanjima održivog razvoja posebno o upravljanju komunalnim otpadom odnosno procesu traženja optimalnog načina za jednoobrazno rješavanje ovog problema u BiH. Ministar Herceg upoznao je načelnika Mustabašića s činjenicom da Federacija BiH u posljednje vrijeme ulaže velike napore na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske Unije te provođenju obveza iz nedavno usvojene federalne Strategije zaštite okoliša s akcijskim planom. - Bosna i Hercegovina se u cjelini nalazi pred vrlo važnom i krupnom odlukom: kojim smjerom krenuti u izboru konačnog rješenja problema zbrinjavanja otpada. Na razini Federacije BiH donesen je set okolišnih zakona, među kojim i Zakon o upravljanju otpadom koji rezimira ključna načela i smjernice proistekle iz EU direktiva. Zakon uvažava moderan pristup upravljanja otpadom koji, između ostaloga, naglašava načelo "regionalnosti", uvodi načelo "zagađivač plaća" te načelo odgovornosti proizvođača otpada, a uvodi se i dozvola za upravljanje otpadom kao novi instrument u ovoj oblasti. Načelo regionalnosti uvaženo je i u Strategiji upravljanja čvrstim otpadom BiH koja je urađena uz podršku EU, kroz koju smo se opredijelili za izgradnju 16 regionalnih centara za upravljanje otpadom, te kroz projekt"Upravljanja čvrstim otpadom" koji se financira iz vladinih i kreditnih sredstva WB. Prvu fazu projekta za cijelu je zemlju uspješno implementiralo Federalno ministarstvo okoliša i turizma, uz neposrednu i intenzivnu suradnju s kolegama iz resora RS-a. U okviru projekta koji se većim dijelom financira iz povoljnih kreditnih sredstava Svjetske banke (IDA), uspostavljeno je ili je u završnoj fazi uspostave šest regionalnih centara za upravljanje otpadom, a gotovo 150 tzv. divljih deponija očišćeno je i zatvoreno čime je smanjena opasnost po okoliš i zdravlje ljudi. Uz neospornu korist za okoliš, uspješna realizacija prve faze projekta doprinijela je oživljavanju gospodarskih kretanja i otvaranju novih radnih mjesta, a stvorene su i nove mogućnosti za povećanje broja stanovnika obuhvaćenih organiziranim prikupljanjem komunalnog otpada i njegovim kvalitetnim zbrinjavanjem, istaknuo je ministar Herceg naglasivši kako je upravo dobra suradnja s lokalnom zajednicom ključ uspjeha u sredinama u kojima je projekt već implementiran.

O uspješnosti suradnje s općinom Maglaj uz projekte koji su već implementirani, ali i one koji se pripremaju poput projektne dokumentacije za izgradnju postrojenja za proizvodnju toplinske i električne energije iz obnovljivih izvora energije i toplifikaciju Maglaja, najbolje govori i na današnjem sastanku izrečena javna zahvala načelnika Mustabašića koja je upućena kako Federalnom ministarstvu okoliša i turizma tako i ministru Hercegu osobno.- Suradnja s jedinicama lokalne samouprave i podupiranje kvalitetnih projekata koji doprinose ukupnom napretku, naše je trajno opredjeljenje i najbolji način da se sustavno i transparentno rješavaju pitanja održivog razvoja u zajedničkom interesu, kazao je koncu sastanka ministar Herceg.