Susret ministra Hercega s malteškim kolegom Mariom De Marcom

Susret ministra Hercega s malteškim kolegom Mariom De Marcom

Čet, 20. Maj. 2010.


Tijekom posjeta Republici Malti dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, susreo se s maleteškim kolegom Mariom de Marcom, ministrom za turizam, kulturu...

Tijekom posjeta Republici Malti dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH, susreo se s maleteškim kolegom Mariom de Marcom, ministrom za turizam, kulturu i zaštitu okoliša u Uredu premijera Lowrencea Gonzia. U prijateljskom ozračju dvojica ministara razmijenila su mišljenja o ukupnoj situaciji u svjetskom turizmu s posebnim naglaskom na nužnost održivog razvoja turizma za što se zalažu obje zemlje. Ministar de Marco, inače sin bivšeg malteškog predsjednika Guida de Marca, upoznao je ministra Hercega kako je Malta još sredinom 70-tih godina prošlog stoljeća odustala od masovnog turizma određujući se prema razvoju različitih oblika selektivnog turizma posebice kulturnog. - Malta je turistička destinacija koja pruža obilje mogućnosti u svim sferama svoje turističke ponude. Osobito značajnim držimo razvoj malteškog kulturnog turizma zbog naše bogate povijesne i kulturne baštine, ali i razvoju ronilačkog turizma budući da mnogo turista posjećuje našu zemlju upravo radi otkrivanja predivnog podvodnog svijeta mora oko malteških otoka, kazao je između ostaloga ministar de Marco. Naglašavajući kako je i Federacija Bosne i Hercegovina destinacija bogate povijesne i kulturne baštine, ministar Herceg je svog malteškog kolegu upoznao s temeljnim smjernicama budućeg razvoja turizma u F BiH kojima se prednost daje razvoju kulturnog, vjerskog, planinskog, ruralnog i ekoturizma koji su na tragu temeljnog opredjeljenja održivog razvoja turizma uz izbalansiran odnos turističkog razvoja i zaštite okoliša te jačanja sprege između javnog i privatnog sektora. Ministar Herceg je također upoznao ministra de Marca s provedenom reformom institucionalno-zakonodavnog okvira u Federaciji BiH čime je omogućeno približavanje zakonskoj regulativi i standardima razvijenih zemalja, prvenstveno zemalja EU čija je članica od 2004. godine i Republika Malta, a čija su iskustva dobrodošla BiH koja je tek započela proces stabilizacije i približavanja EU. Zajedničko je stajalište dvojice ministara kako ovakvi susreti otvaraju neslućene mogućnosti unapređenja suradnje između dviju prijateljskih zemalja ne samo na polju približavanja EU nego i na konkretnim pitanjima razvoja turizma i zaštite okoliša.


- Ovu korisnu posjetu ćemo iskoristiti za prenošenje pozitivnih malteških iskustava razvoja destinacije na naše destinacije u Federaciji, koje se moraju više uključivati u moderne i pozitivne europske i svjetske turističke trendove, gradeći vlastite brendove i prepoznatljivost na globalnom turističkom tržištu. Naši su razvojni ciljevi turizma ne samo produljenje sezone i razvoj specifičnih oblika turizma i turističke ponude, već i traženje razvojnih pomaka koji će biti rezultat suradnje sa prijateljskim zemljama poput Republike Malte. Očekujemo da kroz nastavak kontakata, dođemo do vrlo konkretnih projekta koji će uvelike pomoći integraciji Bosne i Hercegovine u europsku zajednicu naroda, ali i doprinijeti razvoju i promociji selektivnih oblika turizma, istaknuo je ministar dr. sc. Nevenko Herceg.