SASTANAK PREDSTAVNIKA FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA I PREDSTAVNIKA AKADEMSKE ZAJEDNICE UNIVERZITETA U SARAJEVU

SASTANAK PREDSTAVNIKA FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA I PREDSTAVNIKA AKADEMSKE ZAJEDNICE UNIVERZITETA U SARAJEVU

Čet, 06. Jan. 2022.


Federalna ministrica okoliša i turizma dr Edita Đapo je održala radni sastanak sa dekanom Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Muhamedom Brka, prodekanom Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu prof. dr. Jasminom Omeragić i doc. dr. Vedatom Škapur, Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta Univerziteta u Sarajevu.

Doc. dr. Vedat Škapur informisao je Federalnu ministricu okoliša i turizma dr. Editu Đapo o svim provedenim aktivnostima sa Prvog sastanka Dinarske platforme u Ljubljani, koji je okupio predstavnike vlasti iz Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova*, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, Srbije i Slovenije uz sudjelovanje Bugarske i Grčke, kako bi dogovorili zajednički pristup upravljanju populacijama velikih zvijeri (LC). Taj sastanak se nadovezuje na dugogodišnji rad stručnjaka u regiji na uspostavljanju transnacionalne platforma za razmjenu/dijalog na temu velikih zvijeri, kao i sa sastanka održanog u Mostaru sa predstavnicima Vlade Republike Hrvatske, predstavnicima resornih ministarstava oba entiteta BiH i akademskom zajednicom Federacije BiH.

Također, ukazana je potreba za formiranjem Stručnog tijela čija je uloga da daje prijedlog za postupanje Interventnom timu u slučaju da od strane zaštićene životinje (velikih zvijeri) prijeti opasnost po život i zdravlje ljudi.

Zaključeno je da će se u najkraćem vremenskom roku naći rješenje za formiranje Stručnog savjeta, kao i Interventnog tima na nivou Federacije BiH.