Saopćenje za javnost

Saopćenje za javnost

Čet, 11. Feb. 2016.


 Federalno ministarstvo okoliša i turizma obavještava javnost da su sljedeći pravilnici stupili na snagu: • Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom ...

 Federalno ministarstvo okoliša i turizma obavještava javnost da su sljedeći pravilnici stupili na snagu:

• Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju ambalažom i ambalažnim otpadom („Službene novine Federacije BiH“, br. 8/16)..,
• Pravilnik o prestanku važenja Pravilnika o upravljanju otpadom od električnih i elektronskih proizvoda („Službene novine Federacije BiH“, br. 8/16).

Stupanjem na snagu navedenih pravilnika prestaje da važi uporište za sve pojedinačne i druge pravne akte donesene od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma, Vlade Federacije BiH ili na drugi način, a koji se odnose na upravljanje ambalažom i ambalažnim otpadom, kao i otpadom od električnih i elektronskih proizvoda u Federaciji Bosne i Hercegovine. Ovdje je posebno važno naglasiti da pravnim sljedom donesenih pravilnika javna ovlaštenja u sistemu upravljanja ambalažom i ambalažnim otpadom, kao i otpadom od električnih i elektronskih proizvoda koja su imali operateri sistema: Ekopak d.o.o. iz Sarajeva , Eko-život d.o.o. iz Tuzle, Kim Tec Eko d.o.o. iz Viteza i Zeos ekosistem d.o.o. iz Sarajeva, prestaju da važe.
Stavljanjem van snage navedenih pravilnika prethodile su opsežne analize urađene od strane ekspertne grupe, angažovane od strane Federalnog ministarstva okoliša i turizma.
U cilju uspostave efikasnijeg i transparentnijeg sistema upravljanja posebnim kategorijama otpada baziranog na konzistentnim pravnim rješenjima, Federalno ministarstvo okoliša i turizma je pristupilo izradi izmjene i dopune Zakona o upravljanju otpadom.
U posebne kategorije otpada spadaju: ambalažni otpad, otpadna vozila, otpadna ulja, otpadne baterije i akumulatori, otpadne gume, električni i elektronički otpad, medicinski otpad, otpad koji sadrži azbest, otpad koji sadrži PCB, i otpad iz proizvodnje titandioksida.
Donošenjem Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom stvorit će se preduslovi da Vlada Federacije Bosne i Hercegovine svojim uredbama detaljno i cjelovito uredi oblast upravljanja posebnim kategorijama otpada, uključujući ambalažni otpad, kao i otpad od električnih i elektronskih proizvoda.