Razvoj turizma mora biti u simbiozi sa zaštitom okoliša

Razvoj turizma mora biti u simbiozi sa zaštitom okoliša

Čet, 16. Maj. 2024.


"Mi smo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma upravo otvorili javne pozive koji su u toku i potičemo projekte koji imaju inovaciju, razvojni karakter, autentičnost, ali i ekološku osviještenost. To je budućnost i u skladu je sa našom usvojenom Strategijom razvoja turizam za period 2022. – 2027. Ovaj forum je dobra prilika da čujemo ideje i prijedloge kako da zajedno planiramo dugoročni razvoj, jer samo tako možemo biti konkurentni i uspješni u globalnoj priči'', istakla je ministrica Pozder.

Federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder učestvovala je na panel-diskusiji ''Razvoj turističke destinacije i menadžment u turizmu'' u okviru ''Jahorina ekonomskog foruma''. Radi se o sedmom po redu forumu, koji se ove godine održava od 14. do 16 maja i riječima organizatora okuplja više od 600 učesnika, te na 16 planiranih panela govori oko 100 govornika, razmatrajući teme koje se odnose na dugoročne planove razvoja regije zapadnog Balkana. Pored ministrice Pozder, na spomenutom panelu je govorio i ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić. Ministrica Pozder se u svom izlaganju osvrnula na potrebu da se turizam razvija na destinacijama, ali uvijek u simbiozi sa životnom sredinom, te da je balansiranje između ekonomije i zaštite okoliša nužno kako bi imali dugoročni razvoj.

''Jahorina i Sarajevo mogu biti primjer kao zajednički se mogu razvijati destinacije kao paket koji će biti zanimljiv mnogim turistima. Povećanje broja letova na sarajevskom aerodromu, otvorit će nam dodatne mogućnosti i nema sumnje da je sarajevska regija može biti pravi turistički hit, prvenstveno za naše ljude u Bosni i Hercegovini i regiji, ali i za turiste iz čitave Evrope. Mi smo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma upravo otvorili javne pozive koji su u toku i potičemo projekte koji imaju inovaciju, razvojni karakter, autentičnost, ali i ekološku osviještenost. To je budućnost i u skladu je sa našom usvojenom Strategijom razvoja turizam za period 2022. – 2027. Ovaj forum je dobra prilika da čujemo ideje i prijedloge kako da zajedno planiramo dugoročni razvoj, jer samo tako možemo biti konkurentni i uspješni u globalnoj priči'', istakla je ministrica Pozder.