Prva informativna radionica o beskamatnom kreditu Razvojne banke FBiH za finansiranje projekata iz turizma

Prva informativna radionica o beskamatnom kreditu Razvojne banke FBiH za finansiranje projekata iz turizma

Čet, 13. Jun. 2024.


Federalno ministarstvo okoliša i turizma, Razvojna banka FBiH i USAID Turizam su 13. 6. 2024. godine u Sarajevu održali prvu informativnu radionicu o beskamatnom kreditu Razvojne banke FBiH za finansiranje projekata iz turizma. Radionici su prisustvovali zainteresirani predstavnici privatnog sektora iz oblasti turizma i ugostiteljstva, a uime Federalnog ministarstva okoliša i turizma obratila se Farida Cikotić, pomoćnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo.

Pomoćnica ministrice Cikotić prisutne je informisala da je Federalno ministarstvo okoliša i turizma u skladu sa Strategijom razvoja Federacije BiH 2021. – 2027. i Strategijom razvoja turizma Federacije BiH 2022. – 2027. izdvojilo milion KM za namjenu subvencioniranja jednokratne naknade za obradu kreditnog zahtjeva i kamate 2,5% odobrene iz Kreditne linije za dugoročno kreditiranje turističkog sektora Razvojne banke FBiH. Period otplate kredita je 8 godina s grace periodom od godinu dana. Na ovaj način su  privrednicima omogućeni beskamatni krediti za finansiranje projekata iz oblasti turizma i ugostiteljstva u cilju poticanja razvoja novih i unaprjeđenja postojećih turističkih proizvoda, uključujući povećanje smještajnih kapaciteta.

Ovom radionicom započet je niz informativnih radionica koje pružaju podršku turističko-ugostiteljskim radnicima u vezi s beskamatnim kreditom. Radionica je imala za cilj detaljno predstaviti sve aspekte beskamatne kreditne linije, uključujući način pripreme uspješne aplikacije za kredit i primjere dobre prakse. Predstavnici Razvojne banke FBiH prisutne su upoznali s ovom kreditnom linijom, dok su konsultanti USAID Turizam podijelili svoja iskustva i primjere iz prakse, kako bi pomogli aplikantima da uspješno iskoriste dostupna sredstva te da finansijski prate rast i razvoj svog poslovanja.

U narednom periodu radionice će se održati i u drugim kantonima Federacije BiH, pružajući podršku svim zainteresiranim turističkim radnicima da unaprijede svoje poslovanje kroz ovu kreditnu liniju.