Priznanja za najbolje mlade timove na Climathonu

Priznanja za najbolje mlade timove na Climathonu

Pet, 17. Maj. 2024.


Prvo globalno ekološko takmičenje Climathon održano je u Sarajevu, a federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder uručila je priznanja za 4 najbolja tima koja su ponudila najadekvatnije ideje za praktična rješenja u dvije domene: kvalitet zraka i upravljanje otpadom.

''Veliko mi je zadovoljstvo biti na Climathonu i vidjeti toliko dobrih i afirmativnih ideja koje su osmislili mladi. Drago mi je da na takmičenju uzelo učešće više od 40 mladih timova s prostora čitave Bosne i Hercegovine i to govori kakav potencijal leži u mladim inovatorima i njihovim idejama koje mogu mijenjati naš svijet i našu zemlju. I kvalitet zraka i upravljanje otpadom je nešto čime se svakodnevno bavim, znam koliko je tu izazova, a ovakva takmičenja koja potiču aktivizam, svijest o klimatskim promjenama i očuvanju okoliša, nudeći kreativne ideje i rješenja jesu poželjna i dobrodošla'', izjavila je ministrica Pozder prilikom uručenja priznanja.  

Moto ovogodišnjeg Climathona je ''Danas sadimo sjeme budućnosti'' i radi se o manifestaciji koja je dio svjetske platforme i pokreta zelenih gradova. Ovaj događaj se organizuje u preko 130 gradova širom svijeta, te je dio globalnog pokreta ka smanjenju CO2 i poticanju razvoja pametnih gradova. S obzirom na to da klimatske promjene itekako utiču na čovjekovu budućnost, lokalne inicijative mladih za klimatske akcije imaju veliku vrijednost. Istaknuto je da je Climathon neka vrsta medijatora između mladih i institucija i nevladinih organizacija, ističući važnost edukacije, podizanja svijesti o ovom problemu, rad u zajednici, partnerstva i aktivizam mladih. Climathon će pomoći u razvoju zajednice i educirati veći broj ljudi o ciljevima zelene ekonomije, poljoprivrede, klimatskih promjena i individualnih akcija koje možemo poduzeti kako bismo smanjili naš CO2 otisak, što će na kraju pomoći gradovima da postanu mnogo zeleniji i karbon neutralni u budućnosti.