Predstavnici ministarstva uzeli su učešće na forumu EUSAIR

Predstavnici ministarstva uzeli su učešće na forumu EUSAIR

Pet, 26. Maj. 2023.


UČEŠĆE PREDSTAVNICA FEDERALNOG MINISTARSTVA OKOLIŠA I TURIZMA NA FORUMU EUSAIR

Predstavnice Federalnog ministarstva okoliša i turizma, članice TSG 4 stuba EUSAIR - Održivi turizam, Farida Cikotić i Inja Hadžialić – Bubalo, uzele su učešće na Osmom forumu EU strategije za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR) koji se održao u Sarajevu, u hotelu Holiday, u periodu od 23.-25. maja 2023. godine.

Posebno je zanimljiva bila panel diskusija o temi "Obrazovanje i kvalifikovana radna snaga za održivi turizam u EUSAIR regionu“. Naglašeno je da razvoj turističkog sektora u Bosni i Hercegovini zahtijeva transformirani obrazovni sistem prilagođen stvarnim potrebama industrije turizma.

Forum, čiji je radni jezik bio engleski, je okupio veliki broj učesnika iz cijelog regiona kao i zemalja Zapadne Evrope, a imao je za cilj razmjenu iskustava, unapređenje podsticajnog okruženja u oblasti turizma i ugostiteljstva, te zaštitu životne sredine.

EUSAIR (Jadransko-jonska inicijativa) je osnovana 2000. godine s ciljem podsticanja razvoja, jačanja sigurnosti i saradnje između zemalja regije, kao i ubrzanja integracijskih procesa u Evropi. Pored Bosne i Hercegovine, članice EUSAIR-a su još i: Albanija, Crna Gora, Grčka, Hrvatska, Italija, San Marino, Sjeverna Makedonija, Slovenija i Srbija.

FEDERALNO MINISTARSTVO OKOLIŠA I TURIZMA