Poziv za podnošenje pijedloga projekta (RFA)

Poziv za podnošenje pijedloga projekta (RFA)

Čet, 13. Jan. 2011.


Opis mogućnosti financiranja projekta Ovim Pozivom za podnošenje prijedloga projekta (RFA) se pozivaju sve zainteresirane organizacije da apliciraju za dodjelu grant sredstava u cilju ponovnog...

Opis mogućnosti financiranja projekta

Ovim Pozivom za podnošenje prijedloga projekta (RFA) se pozivaju sve zainteresirane organizacije da apliciraju za dodjelu grant sredstava u cilju ponovnog pokretanja i nastavka Kampanje podizanja svijesti javnosti pod nazivmo Čisto je lijepo(Kampanja).
Poziv za podnošenje prijedloga projekta ima za cilj odabir najboljeg tehničkog prijedloga za ponovno pokretanje kampanje pod nazivom Čisto je lijepo. Prijedlogom se mora osigurati vlasništvo nad kampanjom i pripremiti okvir za provođenje Kampanje tijekom perioda od najmanje 5 godina. Prijedlog treba uključivati između ostalog, idetifikaciju i uključenje relevantnih partnera , javnih, nevladinih (NVO) i komercijalnih organizacija, modele za prikupljanje financijskih sredstava i sponzorstva koja su potrebna radi provođenja planiranih aktivnosti , te plan koji se odnosi na aktivnosti ponvnog pokretanja Kampanje , koja može dobiti djelomičnu podršku kroz grant sredstva koja osigurava projekt FIRMA.

Sve predložene aktivnosti i intervencije bi trebale voditi ka realizaciji sveukupnih ciljeva Kampanje:
• Unaprijeđenje infrastrukture zaštite okoliša i s tim povezanog zakonskog okvira;
• Unaprijeđenje prakse upravljanja otpadom
• Značajno smanjenje količina smeća i nepropisnog odlaganja smeća; i
• Podizanaje javne svijesti javnosti koje vodi ka promjeni ponašanja javnosti, tvrtki, i politike u odnosu na pitanja zaštite okoliša u Bosni i Hercegovini
Kampanja Čisto je lijepo, je prvobitno provedena 2008.g., a inicirana je i provođena tijekom ograničenog vremenskog perioda uz potporu predhodnog Projekta podizanja konkurentnosti razvojem klastera (eng.Cluster Competitiveness Activity) kojeg je financirala Agencija za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država. Kampanja je inicirana na zahtjev turističke industrije Bosne i Hercegovine , a u nastavku su Kampanju podržala i relevantna ministarstva na razini oba entiteta i na državnoj razini. Kampanja je provedena u koordinaciji sa predstavnicima privantnoga i nevladinog sektora. Ministarstva koja su sudjelovala u pokretanju Kampanje bila su: Ministarstvo okoliša i turizma Federacije Bosne i Hercegovine, Ministarstvo trgovine i turizma Republike Srpske, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine.

Informacije o projektu FIRMA

Projekt pod nazivom Fostering Interventions for Rapid Market Advancment (FIRMA) je petogodišnji projekt sponzoriran od strane Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske agencije za međunarodni razvoj (SIDA) koji je počeo sa aktivnostima tijekom rujna 2009.g.sa ciljem pružanja podrške održivom eekonomskom rastu, zapošljavanju i povećanju prihoda domaćinstava u Bosni i Hercegovini. Uredi projekta FIRMA nalaze se u Sarajevu i Banja Luci. Sa ciljem osiguranja održivosti i efikasnosti , projekt FIRMA provodi svoje aktivnosti kroz mrežu partnera –razvojnih agencija, gospodarskih komora, poslovnih udruženja i pružatelja poslovnih uskuga – koji djeluju u okviru Konzorcija FIRMA.
Osnovni cilj projekta FIRMA u Bosni i Hercegovini je poboljšanje „sposobnosti sudionika na tržištu da se nose sa konkurentskim pritiskom i tržišnim zakonistostima unutar Europske Unije“ kao ključe komponente kopenhaških ekonomskih kriterija za pristup EU.
Projekt FIRMA usmjeren je na tri sektora bosanskohercegovačkog gospodarstva: drvoprerada, turizam i metaloprerađivačka industrija, odnosno na razvoj i unaprijeđenje njihove produktivnosti , veza sa tržištem, pristipa financijama, sposobnosti radne snage , kao i šireg poslovno i političkog okruženja u kojem ovi sektori djeluju. U okviru svih ovih aktivnosti , projekt FIRMA snažno promovira okuvanje okoliša, načela ravnopravnosti spolova i ekonomsku uključenost socijalno ugroženih skupina.

Dodatne informacije o uvjetima Poziva kao i aktivnostima projekta FIRMA se mogu naći na www.firmaprojekt.ba