Poziv na svečanost dodjele Eko oznake FBIH - Prijatelj okoliša

Poziv na svečanost dodjele Eko oznake FBIH - Prijatelj okoliša

Pon, 16. Apr. 2012.


 Poštovani,   Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na svečanost dodjele Eko oznake FBiH -Prijatelj okoliša u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja, koja će se ...

 Poštovani,

 

Izuzetna mi je čast i zadovoljstvo pozvati Vas na svečanost dodjele Eko oznake FBiH -Prijatelj okoliša u povodu obilježavanja Dana planeta Zemlja, koja će se održati u ponedjeljak, 23.travnja 2012.g. u Napretkovom domu na Trebeviću, s početkom u 11 sati.
U organizaciji Federalnog ministarstva okoliša i turizma, i suorganizaciji Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH i NVO Ruke iz Sarajeva, a s namjerom jačanja svijesti, ovim danom želimo skrenuti pozornost na sve pritiske koji prijete opstojnosti jedinoga nam doma-planetu Zemlja.
Svake se godine 22. travnja na svim kontinentima održavaju brojna događanja posvećena očuvanju i zaštiti prirodnog okoliša našeg planeta. 22.travnja predstavlja idealan trenutak da se zapitamo kako Zemlja, kojoj smo posvetili ovaj jedan dan u godini, reagira na naša djela u svih ostalih 364 dana? Može li ta jedna gesta dobre volje koju ćemo učiniti postati naša rutina?
Zemlja nam pruža temelje za život, ona nas hrani, njen zrak udišemo, vodu pijemo, u njenoj prirodi uživamo. U isto vrijeme svojim uobičajenim obrascima ponašanja nesmiljenom žestinom trošimo prirodne resurse i opterećujemo okoliš. Krčimo šume kako bismo povećali prostor za izgradnju naselja, ispuštamo otpadne vode u rijeke i jezera, stvaramo velike količine otpada, zagađujemo atmosferu ispušnim plinovima iz svojih automobila, koristimo otrove i kemikalije bez puno razmišljanja.
Uz naše stalne aktivnosti jačanja svijesti svakoga pojedinca prema okolišu, 2010.godine krenuli smo i s projektom Eko oznake i javnom kampanjom koju nastavljamo i danas, a s kojom smo se pridružili brojnoj obitelji europskih država koje sustavom dodjele eko oznake pridonose očuvanju okoliša, no još uvijek treba puno raditi na samoj promociji tj. upoznavanju javnosti sa postojanjem Eko oznake-Prijatelj okoliša. Ono što prvo želimo postići ovom kampanjom je probuditi svijest kod naših proizvođača o potrebi proizvodnje sa visokim standardima zaštite okoliša.
Moramo razvijati okolišno prihvatljivu proizvodnju ukoliko želimo izvoziti na tržište EU, ali i kako bi očuvali čist i zdrav okoliš te se približili standardima Europske unije.Eko oznaka će se dodjeljivati proizvođačima koji imaju odgovarajuću kvalitetu sa stajališta zaštite okoliša tijekom cjelokupnog životnog ciklusa proizvoda i označavati onaj proizvod koji u odnosu na srodne ili iste proizvode ima uvelike smanjeni utjecaj na okoliš. Tako će se Eko oznaka dodjeljivat prema precizno utvrđenom postupku uz sudjelovanje stručnjaka i javnosti, a svečanost ovogodišnje dodjele Eko oznake-Prijatelj okoliša upriličit ćemo prigodno u sklopu obilježavanja Dana planeta Zemlja.
Budite i Vi naši prijatelji okoliša, te svojim prisustvom uveličajte ovogodišnju proslavu Dana planeta Zemlja.

Uz pozdrav i s poštovanjem,

                                                                               M I N I S T R I C A

                                                                              Branka Đurić