Potpora očuvanju i njegovanju tradicijske kulture

Potpora očuvanju i njegovanju tradicijske kulture

Pet, 08. Okt. 2010.


- Ministar Herceg otvorio Međunarodni kongres folklorista što se od 7. do 10. listopada 2010.godine održava u Mostaru - Tradicijska je kultura jedan od bitnih i prepoznatljivih elemenata na&...

- Ministar Herceg otvorio Međunarodni kongres folklorista
što se od 7. do 10. listopada 2010.godine održava u Mostaru -

Tradicijska je kultura jedan od bitnih i prepoznatljivih elemenata našeg kulturnog identiteta. Ona obogaćuje i nadograđuje kulturu jednog naroda, ali i duhovni svijet svakog pojedinca. Stoga je očuvanje i njegovanje tradicijske kulture ponajprije važno za nas same koji nedovoljno poznajemo različitosti i bogatstvo tradicije koja nas okružuje, ali i za sve one koji nas žele upoznati i razumjeti. Za ljepšu zajedničku budućnost svi smo pozvani upoznavati, poštovati i predstavljati našu narodnu kulturu i običaje gdje god nam se za to pruži prigoda, kazao je dr. Nevenko Herceg otvarajući Međunarodni kongres folklorista što se od 7. do 10. listopada održava u Mostaru. Ističući zadovoljstvo što se Međunarodni kongres folklorista, čija je glavna tema tradicijska kultura kao poveznica u integraciji regije, održava upravo u Mostaru i BiH koja se odlikuje bogatstvom i raznolikošću tradicijske kulturne baštine, ministar Herceg je podsjetio i na značaj turizma u integraciji regije osobito zbog činjenice da su umjetnost i kultura sve značajniji i sve traženiji turistički proizvodi.- Kao turistička destinacija koju karakterizira raznovrsnost prirodnih pogodnosti, povijesne i kulturne baštine, Federacija Bosne i Hercegovine može i mora graditi svoju superiornost na turističkom tržištu ulažući dodatne napore u poboljšanje kvalitete usluga, ali i razvijanje i njegovanje kulture poštovanja prirodnog, izvornog i svojega upravo na način kako su to radili naši preci i kako to rade naša amaterska kulturno-umjetnička društva, kazao je ministar Herceg izrazivši nadu kako će kongres potaknuti zanimanje domaće i svjetske javnosti za bogatstvo tradicijske kulturne baštine koju ovo područje posjeduje. Podsjećamo kako je organizator Međunarodnog kongresa folklorista Udruga hrvatskih amaterskih kulturno-umjetničkih društava u BiH (UHAKUD u BiH) koja je predstavnik BiH u Međunarodnom savjetu organizatora festivala folklora i tradicionalnih umjetnosti (CIOFF), dok je Federalno ministarstvo okoliša i turizma generalni pokrovitelj kongresa.
Cilj je kongresa kroz razmjenu znanja i pozitivnih iskustava u praksi doprinijeti zaštiti i promociji nematerijalne kulturne baštine u regiji, među državama i narodima koji kroz povijest dijele isti politički i kulturni prostor, ali i pokrenuti zajedničke programe koristeći se kulturnom baštinom kao elementom razvojnih procesa posebno u razvoju turizma. Međunarodni kongres folklorista „Tradicijska kultura-poveznica u integraciji regije“ odvija se kroz rad u dvije sesije koje se bave razmatranjem tradicijske kulture kao elementa razvojnih procesa i elementa obnove pokidanih veza među susjednim narodima i državama o čemu će po završetka kongresa biti tiskan zbornik radova.
Kongres se održava u mostarskom hotelu ERO u čijoj su kongresnoj dvorani izloženi radovi nastali na Međunarodnoj ženskoj likovnoj koloniji BILA 2010., ali i nagrađeni dječji radovi iz šezdeset država svijeta koji su pristigli na natječaj „Tko sam ja?-Narodne nošnje i plesovi moga naroda“ koji je 2009. raspisala Galerija dječjih umjetničkih radova Celje iz Slovenije. Uz već održanu Večer folklora u Hrvatskom domu hercega Stjepana Kosače, za sudionike kongresa biti će upriličen posjet Starom mostu i ostalim turističkim atrakcijama Mostara. – Iskreno se nadam da će Mostar tijekom ova tri dana biti mjesto prijateljskih susreta i duhovnog obogaćivanja, ali i da ćemo u očuvanju i njegovanju tradicijske kulture i dalje imati potporu svih kojima je na srcu očuvanje bogate tradicijske baštine i našeg kulturnog identiteta, kazao je ministar Herceg.