Potpisani ugovori za projekte – Akcioni plan Strategije okoliša

Potpisani ugovori za projekte – Akcioni plan Strategije okoliša

Uto, 11. Jun. 2024.


U Sarajevu je federalna ministrica okoliša i turizma Nasiha Pozder potpisala ugovore s korisnicima sredstava za projekte u okviru Javnog poziva Federalnog ministarstva okoliša i turizma za 2024. godinu ''Tekući transferi drugim nivoima vlasti i fondovima – Akcioni plan Strategije okoliša'', a koji je utvrđen budžetom Federacije BiH za 2024. godinu.

U ime Ministarstva, Pozder je potpisala ugovore s Antom Brtanom koji zastupa JU ''Agencija za kulturno povijesnu i prirodnu baštinu i razvoj turističkih potencijala grada Jajca'', te s predstavnikom općine Maglaj. Konkretno, radi se o projektu zaštite Plivskih jezera, najveće prirodne slatkovodne akumulacije vode u BiH koju je Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine 2009. godine proglasila nacionalnim dobrom, pod nazivom “Kulturni krajolik Plivska jezera s kompleksom mlinova na Plivi kod Jajca”. A u slučaju općine Maglaj, radi se o zaštiti pećine Mokra Megara, koja je jedno od najvažnijih hibernacijskih skloništa za šišmiše u Bosni i Hercegovini. Ovaj pećina predstavlja izuzetno prirodno bogatstvo planine Ozren i ključno je utočište za jednu od najugroženijih vrsta šišmiša, velikog potkovičara, koji je već nestao u nekim evropskim zemljama.

''Ovo su iznimno važni projekti za lokalne zajednice i Federaciju u cjelini. Oni su u skladu s Akcionim planom Strategije okoliša koji institucijama itekako pomaže u postizanju održivosti okoliša i unapređenju zdravlja i dobrobiti sadašnjih i budućih generacija građana u cijeloj BiH. Isto tako vrlo je značajno da ćemo realizacijom ovih projekta podići svijest o važnosti zaštite okoliša u institucijama sistema, privrednom sektoru i općenito javnosti'', izjavila je ministrica Pozder.

Navedeni projekti podržavaju politiku i programe usmjerene na zaštitu prirode u Federaciji BiH u cilju doprinosa ostvarivanja ciljeva i smjernica Federalne strategije o zaštiti okoliša. Na ovaj način Federalno ministarstvo okoliša i turizma podstiče i podržava implementiranje aktivnosti koje omogućuju dugoročno očuvanje biološke raznolikost te očuvanju prirodnih resursa Federacije BiH.