Potpisan Ugovor za provedbu projekta Istraživanja turističkog tržišta u Federaciji BiH u 2010.godini

Potpisan Ugovor za provedbu projekta Istraživanja turističkog tržišta u Federaciji BiH u 2010.godini

Ned, 20. Jun. 2010.


Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH i dr. sc. Sanda Čorak, ravnateljica Instituta za turizam iz Zagreba, potpisali su u Mostaru. Ugovor za provedbu projekta I...

Dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH i dr. sc. Sanda Čorak, ravnateljica Instituta za turizam iz Zagreba, potpisali su u Mostaru. Ugovor za provedbu projekta Istraživanje turističkog tržišta u Federaciji BiH u 2010. godini pod nazivom „Stavovi i potrošnja turista u Federaciji BiH – TOMAS FBiH 'pilot ' ".

Ciljevi istraživanja su uspostavljanje kvalitetnog metodološkog okvira za sva buduća istraživanja turističkog tržišta, ali isto tako i dobivanje relevantnih rezultata o različitim obilježjima turističke potražnje u FBiH danas. Osim navedenog, ciljevi su i utvrđivanje glavnih prednosti i slabosti turističke ponude, utvrđivanje opsega i strukture turističke potrošnje, te segmentacija tržišta s obzirom na sociodemografska obilježja turista i obilježja boravka u destinaciji. Podaci za istraživanje turističkog tržišta u FBiH prikupit će se izravno od turista. Osnovni sadržaj istraživanja obuhvatit će obilježja turističke potražnje u FBiH: sociodemografske podatke o turistima (zemlja stalnog boravka, dob, spol, stupanj obrazovanja), obilježja putovanja i boravka u destinaciji (vrsta putovanja, pratnja na putovanju, učestalost dolaska u FBiH, mjesto i smještajni objekt, motivi dolaska, izvori informiranja o FBiH i destinaciji, organizacija putovanja i način rezervacije smještaja, korišteno prijevozno sredstvo, aktivnosti za vrijeme boravka u destinaicji i duljina boravka), stavove o turističkoj ponudi (stupanj zadovoljstva elementima ponude destinacije), te troškove boravka u destinaciji.

Populaciju obuhvaćenu istraživanjem čine turisti (u komercijalnim i nekomercijalnim smještajnim objektima) i posjetitelji u jednodnevnom posjetu, domaći i inozemni, tijekom četiri mjeseca (lipanj, srpanj, kolovoz, rujan) u Sarajevu, Mostaru, Neumu i Međugorju.