Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta „BH Bivak“

Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta „BH Bivak“

Sri, 20. Sep. 2017.


 Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta „BH Bivak“ sa Planinarskim savezom BiH i ministrici uručena zahvalnica i medalja za partnera godine Federalna ministrica okoliša i t...

 Potpisan ugovor o sufinansiranju projekta „BH Bivak“ sa Planinarskim savezom BiH i ministrici uručena zahvalnica i medalja za partnera godine

Federalna ministrica okoliša i turizma, dr Edita Đapo, potpisala je danas ugovor o sufinansiranju projekta „BH Bivak“ sa predsjednikom Planinarskog saveza FBiH, Zehrudinom Isakovićem. Radi se o jednom od četiri projekta od značaja za turistički razvoj FBiH.

„Spomenuto sufinansiranje omogućit će Planinarskom savezu FBiH da izgradi mrežu sigurnih skloništa - bivaka za posjetitelje kako bi boravak na bosanskohercegovačkim planinama učinili ne samo lijepim nego sigurnim i ugodnim. Cilj je izgradnjom bivaka podsticati razvoj ekološki prihvatljivog planinskog turizma, pa će se i objekti graditi ekološki prihvatljivim materijalima. Izgradnjom dodatnih bivaka povećat će se i turistički kapaciteti, osigurat će se siguran boravak na planini, privući će se veći broj turista, kako domaćih tako i stranih, koji će u sinergiji sa ostalim turističkim potencijalima, lokalnoj zajednici dati očekivane pozitivne ekonomske efekte“, izjavila je ministrica Đapo.

Predsjednik Planinarskog saveza FBiH Zehrudin Isaković, kazao je kako na planinama Bosne i Hercegovine trenutno nema dovoljno smještajnog kapaciteta za potrebe planinara, ali i sve većeg broja ostalih turista- posjetitelja. Izgradnjom bivaka planinarska infrstruktura podiže se na znatno viši nivo, a samim tim i spremnost da prihvati veći broj ljubitelja eko-turizma. Najveći nedostatak smještajnih kapaciteta u ekstremnim planinskim uvjetima uočen je na planinama Prenju i Čvrsnici, gdje će locirati i izgraditi najveći broj bivaka.

Bivaci će biti postavljeni na teško pristupačnim lokacijama, i predstavljat će strateški bitna mjesta za planinare, alpiniste i gorske spasavaoce. Posebno je važno istaći da će se oni u budućnosti koristiti kao kontrolne stanice gorske službe spašavanja i kao osmatračka mjesta radi uočavanja požara.

Predsjednik Planinarskog saveza FBiH na kraju je uručio ministrici Đapo zahvalnicu i medalju za partnera godine, po odabiru Upravnog odbora Planinarskog saveza i zahvalio se na njenom iznimnom angažmanu, kako bi sportski turizam bio prepoznat u FBiH, ali i u svijetu i kako bi se osigurao siguran i ugodan boravak na najvećem bh turističkom potencijalu, planinama.