Potpisan ugovor o sufinanciranju uvođenja štednih žarulja u općini Grude

Potpisan ugovor o sufinanciranju uvođenja štednih žarulja u općini Grude

Pon, 31. Maj. 2010.


Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH i Viktor Marić, načelnik Općine Grude potpisali su danas u Mostaru ugovor o sufinanciranju projekta uvođenja &scaro...

Dr. sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH i Viktor Marić, načelnik Općine Grude potpisali su danas u Mostaru ugovor o sufinanciranju projekta uvođenja štednih žarulja u javnu rasvjetu na području Gruda. Iako su glavni ciljevi projekta prije svega energetska učinkovitost i zaštita okoliša odnosno smanjenje potrošnje električne energije i smanjenje ispuštanja ugljičnog dioksida u atmosferu, ministar Herceg i načelnik Marić slažu se da ništa manje bitna nije i ušteda proračunskog novca predviđenog za financiranje javne rasvjete. - Nakon što smo potpisali ugovore o sufinanciranju projekata obnovljivih izvora energije u Gračanici i Maglaju, vjerujem da smo danas potpisanim ugovorom s Općinom Grude još jednom potvrdili našu zajedničku odgovornost ne samo prema okolišu, nego i prema građanima koji su nam ukazali povjerenje. Ovakva suradnja s jedinicama lokalne samouprave i podupiranje kvalitetnih projekata koji doprinose ukupnom napretku, naše su trajno opredjeljenje i najbolji način da se sustavno i transparentno rješavaju pitanja održivog razvoja u zajedničkom interesu, kazao je između ostaloga ministar Herceg. Dvojica sugovornika složila su se kako treba uložiti dodatne napore da bi se u Bosni i Hercegovini povećala javna svijest o potrebi snažnije zaštite okoliša.

Osim razgovora o jačanju i napretku projekata energetske učinkovitosti i zaštite okoliša, ministar Herceg i načelnik Marić razmotrili su i više pitanja vezanih za suradnju u području od interesa za obje strane, posebno o upravljanju komunalnim otpadom odnosno procesu traženja optimalnog načina za jednoobrazno rješavanje ovog problema u BiH. Ministar Herceg upoznao je načelnika Marića s činjenicom da Federacija BiH u posljednje vrijeme ulaže velike napore na usklađivanju domaćeg zakonodavstva sa zakonodavstvom Europske Unije te provođenju obveza iz nedavno usvojene federalne Strategije zaštite okoliša s akcijskim planom. - Bosna i Hercegovina u cjelini se nalazi pred vrlo važnom i krupnom odlukom: kojim smjerom krenuti u izboru konačnog rješenja za problem zbrinjavanja otpada. Izborom pravog rješenja i realizacijom projekata održive strategije upravljanja otpadom koji zadovoljavaju europske standarde kvaliteta, ne samo da ćemo podići kvalitetu življenja ljudi u ovom području, nego i poduprijeti naš zajednički put u Europsku Uniju, istaknuo je dr. sc. Nevenko Herceg. Izražavajući zadovoljstvo današnjim susretom, ministar Herceg i načelnik Marić naglasili su kako su suradnja i zajednički nastup nužni da bi se napravio iskorak u gospodarskom razvoju te je dogovoreno kako će se nastaviti s praksom održavanja radnih sastanaka s ciljem što kvalitetnijeg rješavanja svih otvorenih pitanja od interesa za ukupni gospodarski razvoj ne samo Općine Grude nego i cijele regije. Načelnik Marić zahvalio je Ministarstvu, ali i ministru Hercegu osobno, na dosadašnjoj uspješnoj suradnji i potpori drugim projektima i aktivnostima na području Općine, naglasivši kako Općina Grude i ubuduće očekuje potporu kvalitetnim projektima poput projekta uvođenja štednih žarulja koji će danas potpisnim ugovorom sufinancirati Federalno ministarstvo okoliša i turizma. - Očekujemo da kroz nastavak suradnje, dođemo do vrlo konkretnih projekta koji će uvelike pomoći ostvarenju našeg zajedničkog cilja, snažnijeg gospodarskog razvoja uz poštivanje principa održivog razvoja, kazao je na kraju sastanka ministar Herceg naglašavajući kako će svi kvalitetni projekti koji su na tragu podizanja kvalitete življenja na ovim područjima moći računati na potporu Federalnog ministarstva okoliša i turizma.