Pomoć Maglaju u zbrinjavanju otpada

Pomoć Maglaju u zbrinjavanju otpada

Čet, 29. Maj. 2014.


 Katastrofalne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu su uzrokovale nesagledive štete i materijalne posljedice koje se sagledavaju nakon povlačenja bujica i voda.Ogromne količine ...

 Katastrofalne poplave koje su zadesile Bosnu i Hercegovinu su uzrokovale nesagledive štete i materijalne posljedice koje se sagledavaju nakon povlačenja bujica i voda.Ogromne količine komunalnog i kabastog otpada predstavljaju najveći problem na ugroženim područjima Zeničko Dobojskog Kantona. Nakon povlačenja vode, stanovništvo je angažirano na čišćenju stambeno-poslovnih prostora i okoliša, nakon čega sva uništena materijalna dobra, predstavljaju otpad, koji se odlaže bez kontrole, ostavlja na ulicama, oko stambenih objekata i ostalim slobodnim površinama. Odloženi otpad čine standardni komunalni otpad i velike količine kabastog otpada.Najviše ugroženi gradovi su Maglaj, Zenica, Žepče, Zavidovići kao i ostala manja mjesta u dolini rijeke Bosne.
Federalno ministarstvo okoliša i turizma na čelu sa ministricom Brankom Đurić poduzima cijeli niz mjera kako bi pomogli stanovništvu Bosne i Hercegovine koje je pogođeno katastrofalnim poplavama. Osim obilaska ugroženih područja koje poduzima ministrica sa svojim suradnicima, te sagledavanja stanja iz djelokruga djelatnosti ministarstva poduzimaju se i vrlo konkretne mjere. Donesena je odluka o izdvajanju 500.000 KM (250.000 KM iz Transfera za okoliš i 250.000 KM iz Transfera za razvoj turizma) u Federalni fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodne nesreće na teritoriji FBiH koji se osniva. Priliko izrade kriterija dodjele sredstava iz Transfera za turizam i okoliš prednost će imati korisnici koji dolaze sa područja unesrećenih, ali se neće zanemariti i nastavak razvijanja djelatnosti zbrinjavanja otpada i razvoja turizma u ostalim dijelovima Federacije Bosne i Hercegovine.
Međutim, unesrećenom stanovništvu potrebna je direktna pomoć pa je ministrica Đurić predložila projekt zbrinjavanja otpada iz ugroženih gradova, te uz suglasnost Vlade FBiH donijela odluku o izdvajanju 250.000 KM za zbrinjavanje komunalnog otpada iz područja Zeničko dobojskog kantona/županije sa prioritetom na Maglaju. Zbog enormnog povećanja komunalnog i kabastog otpada, nakon čišćenja stambenih i poslovnih prostorija, potrebna su dodatna sredstva za organizaciju čišćenja i zbrinjavanja otpada te organizirano i dodatno uključiti mnoge subjekte na rješavanju navedenog problema. Za ugroženo područje najbliža je Regionalna deponija Mošćanica koja ima svu potrebnu infrastrukturu za zbrinjavanje otpada. Općina Maglaj je organizirala privremeno odlaganje novonastalog otpada na slobodnu površinu u Općini, što nije u skladu sa propisima i postoji mogućnost pretvaranja te lokacije u izvor zaraza i kontaminacije.
Transportiranjem i odlaganjem ovog otpada na regionalnu deponiju Mošćanica u Zenici će se riješiti problemi nepropisnog odlaganja i umanjili negativni efekti po ljudsko zdravlje i okoliš. Regionalna deponija Mošćanica Zenica jkoja je izgrađena  iz sredstava IDA kredita , a uključena je i u drugi projekt upravljanja čvrstim otpadom i korisnik je sredstava IBRD kredita zajedno sa sredstvima Vlade FBiH za sufinanciranje projekta u iznosu od 10% od preuzetih kreditnih sredstava.
Federalno ministarstvo na čelu sa ministricom Đurić prati stanje na terenu te priprema nove mjere kojima će pomoći stanovništvu sa područja ugroženih katastrofalnim nezapamćenim poplavama.