Počela High level ministarska konferencija COPa-11

Počela High level ministarska konferencija COPa-11

Sri, 17. Okt. 2012.


Izaslanstvo Bosne I Hercegovine, predvođeno federalnom ministricom okoliša i turizma, gđo. Brankom Đurić, boravi u službenoj posjeti Republici Indiji, gdje sudjeluje na 11. konferenciji st...

Izaslanstvo Bosne I Hercegovine, predvođeno federalnom ministricom okoliša i turizma, gđo. Brankom Đurić, boravi u službenoj posjeti Republici Indiji, gdje sudjeluje na 11. konferenciji stranaka Konvencije o biološkoj raznolikosti (CBD/COP 11), koja se održava u Hyderabadu od 8.-19.listopada 2012.g. Ministrica Đurić prisustvovala je svečanom otvaranju High level ministarske konferencije COP-a 11, koju je u prepunoj dvorani Hyderabad konferencijskog centra i u prisustvu 175 izaslanstva, ispred zemlje domaćina, otvorila ministrica okoliša i šumarstva Republike Indije gđa. Jayanathi Natarajan. Prisutnima su se još obratili Dr. Manmohan Singh, premijer Republike Indije i g. Braulio Ferreira de Souza novoizabrani Generalni tajnik CBD.

Ova Konferencija održava se tijekom Desetljeća Ujedinjenih naroda o biološkoj raznolikosti, deklarirane od strane Generalne skupštine Ujedinjenih naroda kroz Rezolucije 65/161, koje će poslužit tako i za potporu i promicanje provedbe ciljeva Strateškog plana za biološku raznolikost i Aichi ciljeva biološke raznolikosti koji su dogovoreni na prethodnom COP-u 10, održanom u Nagoyi u Japanu u 2010.g., a oni su rješavanje uzroka gubitka biološke raznolikosti kroz integriranje biološke raznolikosti diljem države i društva, smanjenje izravnih pritisaka na biološku raznolikost i promicanje održivog korištenja, te poboljšanje statusa biološke raznolikosti i očuvanje ekosustava.

Na CBD/COP 11 će se razmatrati napori i budući koraci pri utvrđivanju ekološki i biološki značajnih područja u moru, kao i niz drugih tema vezanih uz očuvanje bioraznolikosti morskih ekosustava te ekosustava otoka, koji su zbog svoje izoliranosti iznimno osjetljivi. Bit će govora i na teme vezane uz restauraciju ekosustava te utjecaj klimatskih promjena na bioraznolikost, ali i o Nagoya Protokolu kojim se definira provedba jednog od tri osnovna cilja Konvencije - pravedna raspodjela dobrobiti koje proizlaze iz korištenja genetskih resursa.


Službenu posjetu Republici Indiji, i učešće na Konferenciji, ministrica Đurić iskoristila je i za brojne susrete sa šefovima Izaslanstava država, ali i sa Generalnim Tajnikom UNEP-a g. Achimom Steinerom.
Ministrica Đurić upoznala je Steinera sa naporima koje Bosna i Hercegovina ulaže u pogledu zaštite okoliša, te usklađivanja bh legislative sa legislativom Europske Unije, te se zahvalila na svoj dosadašnjoj pomoći koju smo imali ispred UNEP-a. – Mi smo kao država tek na početku puta ka osiguranju održivog razvoja,no, sigurni smo da ćemo na tom putu uspjeti uz Vašu pomoć te pomoć drugih prijateljskih država čije nam je iskustvo od velike pomoći, kazala je ministrica Đurić.
Izražavajući zadovoljstvo susretom, Generalni Tajnik zahvalio se na danom povjerenju UNEP-u, te izrazio nadu u nastavak dosadašnje uspješne suradnje.

Tijekom današnjeg dana, ministrica Đurić susrela se i sa kolegom ministrom zaštite okoliša i prirode Republike Hrvatske ,g. Mihaelom Zmajlovićem. Razgovaralo se o ciljevima Konferencije i dosadašnjem napretku, ali i o stanju biološke i krajobrazne raznolikosti, te o suradnji ovih zemalja na projektima prekogranične suradnje i zaštite okoliša.