Podrška projektima Bosansko-podrinjske županije

Podrška projektima Bosansko-podrinjske županije

Čet, 10. Jun. 2010.


Dr sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH razgovarao je danas u Sarajevu s Esadom Čengićem, predsjednikom Turističke zajednice Bosansko-podrinjske županije. T...

Dr sc. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma u Vladi Federacije BiH razgovarao je danas u Sarajevu s Esadom Čengićem, predsjednikom Turističke zajednice Bosansko-podrinjske županije. Tijekom susreta razgovarano je o stanju u domaćem turizmu uoči početka glavne turističke sezone, s posebnim naglaskom na stanje u Bosanko-podrinjskoj županiji i pripremama za VII. manifestaciju "Drina i Prača - Turističke destinacije 2010. " kojom se već tradicionalno najavljuje otvaranje ljetne turističke sezone u ovoj županiji. Dvojica sugovornika slažu se kako stanje u cijeloj BiH, pa tako i u Bosansko-podrinjskoj županiji, zbog izražene ekonomske krize i ne ide na ruku turizmu. Međutim, zajedničko je stajalište kako i usprkos takvim uvjetima postoje razlozi za optimizam jer se dobro radilo u pripremi sezone što potvrđuju rezultati iz prvih pet mjeseci ove godine. Na temelju dosadašnjih iskustava realno je očekivati kako će i ovogodišnje tradicionalno splavarenje od Ustikoline do Goražda, koje će se održati od 25. do 27. lipnja, svim gostima omogućiti odličnu zabavu, a turističkim djelatnicima dobar turistički prihod. Predsjednik Turističke zajednice Bosansko-podrinjske županije prilikom današnjeg sastanka u Sarajevu zahvalio je Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, ali i ministru Hercegu osobno, na dosada pruženoj podršci razvoju turizma u ovoj županiji. Čengić je podsjetio kako se u Bosansko-podrinjskoj županiji, koja je uglavnom bila orijentirana na industriju, tek u posljednjih nekoliko godina počelo intenzivnije raditi na razvoju i promociji turističke ponude pri čemu je od velike važnosti bila potpora Federalnog ministarstva okoliša i turizma. - U vrijeme izražene ekonomske krize, više nego dobrodošla nam je pomoć Federalnog ministarstva okoliša i turizma pomoću koje želimo dospjeti na listu poželjnih turističkih destinacija BiH, kazao je Čengić. Ministar Herceg je naglasio kako će ministarstvo i dalje podupirati sve kvalitetne projekte koji su na tragu održivog razvoja turizma, poštujući i uvažavajući sve specifičnosti pojedinačnih destinacija i zahtjeve lokalnih zajednica. – Svima nama prioritetan zadatak je stvaranje vlastitog, prepoznatljivog proizvoda, obogaćivanje i kvalitativno unapređivanje ponude te približavanje suvremenim turističkim trendovima, gdje se daleko veća pažnja posvećuje ekologiji, kulturnom identitetu destinacije, aktivnom odmoru, kvaliteti usluga i selektivnim oblicima razvoja turizma. Svi projekti koji su na tom tragu imat će i u buduće potporu ministarstva, naglasio je ministar Herceg.


Imajući u vidu činjenicu da nema turizma bez čistog i zdravog okoliša, ministar Herceg je današnji dan iskoristio i za susret sa Zijadom Kunovcem, načelnikom općine Foča- Ustikolina i Muratom Rašidovićem, predsjednikom Upravnog odbora JKP UŠĆE d.o.o. Ustikolina s kojima je razgovarao o projektu izgradnje sanitarnog odlagališta čvrstog otpada. Upravljanje otpadom u BiH još uvijek zaostaje za razvijenim zemljama, no nakon jučerašnjeg sastanka sa izaslanstvom Svjetske banke i odobravanja sredstva za II. fazu projekta "Upravljanje čvrstim otpadom" potvrđeno je kako je BiH na pravom putu da riješi ove probleme izgradnjom sanitarnih odlagališta komunalnog otpada. - Zajednički nam je cilj da kroz izgradnju suvremenih regionalne deponije komunalnog otpada trajno, kontrolirano i sigurno zbrinemo otpad. Međutim, pored zbrinjavanja otpada, daleko veću i značajniju ulogu ove će deponije imati u razvoju cjelovitog sustava upravljanja otpadom počevši od sprječavanja nastanka otpada, odvojenog prikupljanja, različitih sustava njegovog iskorištavanja i obrade do konačnog odlaganja na deponiju, kazao je ministar Herceg po završetku sastanka sa izaslanstvom općine Ustikolina.