Okolišna dozvola- temelj smanjenja industrijskog pritiska na okoliš

Okolišna dozvola- temelj smanjenja industrijskog pritiska na okoliš

Sri, 05. Nov. 2014.


  Nastavljen rast izdavanja okolišnih dozvola značajnog faktora prevencije i kontrole od prekomjernog zagađivanja okoliša   Federalno ministarstvo okoliša i turizma po...

 

Nastavljen rast izdavanja okolišnih dozvola značajnog faktora prevencije i kontrole od prekomjernog zagađivanja okoliša

 

Federalno ministarstvo okoliša i turizma postiže vanredno dobre rezultate u okviru rada Sektor za okolišne dozvole, koji osim razvoja institucionalnog okvira i legislative što uključuje aktivnosti na izradi i donošenju novih propisa, nastavlja trend rasta izdanih dozvola. Također, trenutno se provedi zakonska procedura u Parlamentu Federacije BiH, gdje je usvojen u prvom čitanju u Zastupničkom domu Nacrt novog Zakona o zaštiti okoliša, koji je usuglašen sa novom direktivom o industrijskim emisijama i koji skraćuje procedure dobivanja 3 značajne za investitore dozvole: okolišne, vodne i građevinske dozvole, jer upravni postupak istovremeno počinje kod nadležnih upravnih organa. Zato ovaj novi zakon je okarakteriziran, kao zakon koji svojim u odredbama provodi kao: „Jedan zahtjev - 3 dozvole“.
U 2014.godini nastavljen je trend uspješnog izdavanje okolišnih dozvola, te se očekuje da će do kraja godine biti isti ili nešto povećan u odnosu na rekordnu prošlu godinu kada je izdato rekordnih: 178 okolišnih dozvola. Do sada je broj izdanih okolišnih dozvola 138 u periodu 01.01.2014. do 30.09.2014. na federalnoj razini nadležnosti, što je ukupno do sada izdatih 773 okolišne dozvole. Među ovim dozvolama ima 105 čiji rok važnosti je istekao, dok je od toga 88 gospodarskih subjekata obnovilo okolišnu dozvolu jer je ispunile zahtjevane uvjete i mjere u periodu prvih 5 godina važnosti. Ovo sve zorno govori da se ovim novim pravnim institutom postiglo puno na remedijaciji okoliša u Federaciji BiH. Okolišna dozvola je tako učinila puno na prevenciji i kontroli od zagađivanja svih sastavnica okoliša: vode, zraka, zemljišta, biodiverziteta i upravljanje otpadom.
Imajući u vidu složenost vođenja upravnog postupka, stalnu potrebu za izmjenom i dopunom zakonskih i pod zakonskih akata, popratne procedure pribavljanja prethodne vodne suglasnosti, veoma često i izrade Plana upravljanja otpadom ( koji su operatori i investitori obvezni dostaviti u zahtjev, a što ne urade), formiranje i imenovanje stručnih , ekspertnih povjerenstava/komisija, pribavljanje i objedinjavanje izvješća o analizi i ocjeni Planova aktivnosti ili Studija o procjeni utjecaja na okoliš, usuglašavanja sa prostorno-planskom dokumentacijom općine na kojoj se pogon-postrojenje nalazi, pribavljanja mišljenja nadležnih subjekata i dr., možemo reći da je broj izdanih dozvola na federalnom nivou veoma dobar. Europski prosjek za izdavanje okolišnih dozvola je 4-5 po zaposlenom, tako da prema broju od¸8 djelatnika Sektora za okolišne dozvole, možemo kazati da su rezultati nadprosječni.

Ukupan broj zaprimljenih okolišnih dozvola u periodu 01.01.2014. – 30.09.2014. na federalnom nivou je 97. Od 2003. godine do danas, zaprimljeno je ukupno 911 zahtjeva za okolišnu dozvolu. Broj zaprimljenih zahtjeva u 2003. godini je bio 1, zatim 2004. godine 11, 2005. godine 26, 2006. godine 36 zaprimljenih predmeta. U 2007. godini zaprimljeno je 127 zahtjeva. Broj zahtjeva u 2008. godini koji iznosi 62, smanjen u odnosu na 2007. godinu, u kojoj je broj zahtjeva bio duplo veći zbog zakonskog roka do kada su svi postojeći gospodarski subjekti trebali da podnesu zahtjev za okolišnu dozvolu. Kampanja provedena pod nazivom „Okolišna dozvola – prijatelj okoliša“ provedena tokom 2008. godine snažno je utjecala na povećanje broja zaprimljenih zahtjeva u 2009. godini. U 2009. godini zaprimljeno je 106 zahtjeva, u 2010. godini 58 zahtjeva, u 2011. godini 150, u 2012. godini 162 zahtjeva, a u 2013. godini 172 zahtjeva.

 

 

Sektor za okolišne dozvole