Održan sastanak Radnog tijela za izradu nacrta Strategije razvoja turizma Federacije BiH 2021 – 2027.

Održan sastanak Radnog tijela za izradu nacrta Strategije razvoja turizma Federacije BiH 2021 – 2027.

Pet, 03. Dec. 2021.


Turizam u Federaciji Bosne i Hercegovine (FBiH) jedan je od najperspektivnijih sektora ekonomije koji je tokom proteklih pet godina bilježio značajan rast i imao koristi od rastućeg globalnog turističkog tržišta i većeg broja turista koji su dolazili u Bosnu u Hercegovinu (BiH). Utemeljen na kulturnim i historijskim dobrima i netaknutoj prirodi, avanturistički, ruralni i kulturni turizam je tokom protekle decenije doveo do većeg broja posjeta turista i raznovrsnijih turističkih modela i tako obezbjedio niz različitih društveno-ekonomskih koristi za ekonomiju, uključujući nova radna mjesta, privlačenje stranih investicija, promociju poduzetništva i poticanje ulaganja u infrastrukturu.

S ciljem izrade Strategije razvoja turizma Federacije BiH, u periodu od 01.12. – 02.12.2021. godine u Neumu je održan sastanak Radnog tijela za izradu nacrta Strategije razvoja turizma Federacije BiH 2021 – 2027. godina. Sastanku su pored predstavnika Federalnog ministarstva okoliša i turizma, te predstavnika USAID Projekta razvoja održivog turizma u Bosni i Hercegovini (Turizam), prisustvovali i predstavnici Privredne komore FBiH, Federalnog zavoda za planiranje razvoja, Saveza općina i gradova Federacije BiH, Gender centra Federacije BiH, te predstavnici kantona. U samoj izradi strategije, pored nabrojanih su u ranijoj fazi učestvali i predstavnici privatnog sektora, nevladinih organizacija i svi drugi zainteresirani subjekti kako bi se izradio strateški dokument primjenjiv na teritoriji Federacije BiH.

Partnerstvo USAID-a - Agencija Sjedinjenih Američkih Država za međunarodni razvoj (USAID) je preko svog Projekta za razvoj održivog turizma u Bosni i Hercegovini pružilo tehničku i stručnu pomoć kako bi se u razvoj industrije turizma uvrstile međunarodne dobre prakse. U izradi Strategije razvoja turizma FBiH korišten je pristup baziran na četiri stuba, odnosno na marketingu destinacije, proizvodu i iskustvima, te razvoju ljudskih resursa i poticajnog okruženja.

Federalno ministarstvo okolišta i turizma je na svojoj web stranici objavilo i Javni poziv za dostavljanje komentara zainteresovane javnosti na Nacrt strategije razvoja turizma Federacije, a rok za dostavljanje komentara je 13.12.2021. godine. Nakon što pristignu inicijative, prijedlozi, sugestije i komentari, Federalno ministarstvo će iste razmotriti i uzeti u obzir prilikom sačinjavanja konačnog nacrta Strategije, te upućivanja Vladi Federacije BiH na razmatranje i usvajanje.