Održan sastanak o temi „Podržavanje donošenja odluka i jačanje kapaciteta za podršku IPBES-u kroz nacionalnu procjenu ekosistema“ na kojem su učestvovali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Održan sastanak o temi „Podržavanje donošenja odluka i jačanje kapaciteta za podršku IPBES-u kroz nacionalnu procjenu ekosistema“ na kojem su učestvovali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma

Pet, 23. Jun. 2023.


Na Jahorini, 22. i 23. juna, održan je sastanak o temi „Podržavanje donošenja odluka i jačanje kapaciteta za podršku IPBES-u kroz nacionalnu procjenu ekosistema“ na kojem su učestvovali predstavnici Federalnog ministarstva okoliša i turizma ministrica dr. sc. Nasiha Pozder i Zineta Mujaković, šefica Odsjeka za zaštitu prirode.

Projekat „Podržavanje donošenja odluka i jačanje kapaciteta za podršku IPBES-u kroz nacionalnu procjenu ekosistema“ (skraćeni naziv projekta: Procjena stanja prirode i upravljanja prirodnim resursima u Bosni i Hercegovini) je od iznimno velike važnosti za Bosnu i Hercegovinu, jer predstavlja ogroman korak ka održivom upravljanju prirodom. S obzirom na to da je u Bosni i Hercegovini evidentiran manjak naučnih podataka o biološkoj raznolikosti i staništima, rezultati ovog projekta će doprinijeti prikupljanju istih te boljem razumijevanju i implementaciji održivog upravljanja.

U cilju uvida u stanje biodiverziteta i ekosistemskih servisa, uvida u stepen direktnih (fizičkih) i indirektnih (društvenih) pritisaka na prirodu, uvida u postojeće opcije upravljanja i buduće scenarije koji proističu iz utvrđenih podataka, danas je neophodno analizirati i integrisati informaciju iz svih dostupnih izvora (objavljeni i neobjavljeni rezultati naučnih istraživanja, tehnički izvještaji, kao i iz tradicionalnih znanja). Upravo navedeni projekat će omogućiti integrisanje svih informacija koje su neophodne za održivo upravljanje prirodom.

Projekat se implementira kroz Centar za ekologiju i prirodne resurse „Akademik Sulejman Redžić“, Prirodno-matematički fakultet, Univerzitet u Sarajevu, u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom za okoliš i turizam kao ključnom tačkom za implementaciju IPBES-a u Bosni Hercegovini.

IPBES teži ka uspostavljanju i jačanju komunikacije i saradnje između naučne zajednice i donosilaca odluka za prirodu. Stoga, navedeni projekat će doprinijeti dokumentom koji će predstavljati osnovu za buduća istraživanja svim naučnicima, a donosiocima odluka dati na raspolaganje postojeće naučne i stručne argumente za donošenje održivih odluka.