Održan Sarajevo Tourism Summit 2024.

Održan Sarajevo Tourism Summit 2024.

Čet, 25. Apr. 2024.


Na 2. Sarajevo Tourism Summitu učestvovala je Farida Cikotić, pomoćnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma, koja je govorila na panelu ''Održivi turizam''.

Ovogodišnji Sarajevo Tourism Summit održao se 24. i 25. aprila 2024. godine, a nosilac organizacije je Business Concierge Center, u saradnji s agencijom Topcom Sarajevo. Kako poručuju organizatori, upravo sada, u vrijeme kada svijet traži nove načine povezivanja i izgradnje odnosa među ljudima, turizam postaje ključni temelj za stvaranje novih vrijednosti, a okupljanje stručnjaka, lidera industrije i entuzijasta koji dijele strast prema razvoju turizma u glavnom gradu Bosne i Hercegovine važan je događaj.
Drugi Sarajevo Tourism Summit ponudio je temeljnu analizu ključnih pitanja u turizmu kroz dinamične forme poput panel diskusija, analiza slučajeva i prezentacija. Teme panel diskusija su bile: investicije u turizmu, primjena vještačke inteligencije u turizmu, održivi turizam, brendiranje i trendovi, budućnost kongresne industrije, uticaj medija i društvenih mreža na turističke trendove, inovacije u turističkom transportu, iskustva u turizmu kroz promociju lokalne kulture, a prisutni će imati i mogućnosti umrežavanja koje će oblikovati budućnost turističke industrije u Bosni i Hercegovini i šire. Na ovom dvodnevnom događaju uz prisustvo domaćih, regionalnih i internacionalnih predavača iz različitih dijelova Evrope, bilo je više od 400 učesnika iz Bosne i Hercegovine, regije i šire.

Na panelu ''Održivi turizam'', učestvovala je Farida Cikotić, pomoćnica ministrice za turizam i ugostiteljstvo u Federalnom ministarstvu okoliša i turizma. ''Prilikom izrade Strategije razvoja turizma Federacije BiH 2022. – 2027. uzete su u obzir klimatske promjene, kao i značaj smanjenja karbonskog otiska sektora turizma te je Strategijom predviđeno da je potrebno pravilno donositi politike kao što su: smanjenje sezonalnosti, odnosno produžavanje turističke sezone; poboljšanje turističke infrastrukture i kapaciteta vodeći brigu o okolišu, smanjenje pritiska turista u određenim vremenskim intervalima i područjima, te strateški odabiri područja za gradnju turističkih kapaciteta, kako bi se izbjeglo iskrčivanje šuma'', istakla je pomoćnica ministrice.

Također, naglasila je da je jako bitno raditi na energetskoj efikasnosti turističkih, posebno hotelskih kapaciteta, kao i uvođenju obnovljivih izvora energije, posebno u onim kapacitetima koji se nalaze na jugu zemlje, kao i izgradnji objekata otpornih na klimatske promjene. Nadalje, Cikotić je istakla da su održive prakse prepoznate u Strategiji razvoja turizma FBiH te da se ne odnose samo na zaštitu okoliša nego i na privredne i kulturno-historijske aspekte.
U nastavku je također rečeno da je važno provođenje reformskog programa zasnovanog na konkurentnosti, s ciljem poticanja rasta sektora turizma; usklađivanje zakona u turizmu i drugih propisa između Federacije BiH i kantona; poboljšanje statističkog sistema i njegovo usklađivanje s evropskim i međunarodnim standardima te uvođenje e-turizma radi prikupljanja podataka u sektoru turizma.