Određena lokacija Centra za upravljanje otpadom u Unsko sanskom kantonu/županiji

Određena lokacija Centra za upravljanje otpadom u Unsko sanskom kantonu/županiji

Pet, 30. Maj. 2014.


 Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma ministrica Branka Đurić primila delegaciju Unsko sanskog kantona/županije koju je predvodila kantonalna/županijska m...

 Danas je u prostorijama Federalnog ministarstva okoliša i turizma ministrica Branka Đurić primila delegaciju Unsko sanskog kantona/županije koju je predvodila kantonalna/županijska ministrica Sinha Kurbegović iz Kantonalnog ministarstva za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša. Predmet razgovora je bio regionalni centar za upravljanje komunalnim otpadom na mikrolokaciji Hrgarsko polje Karanovac.
Izgradnja regionalnih centara za upravljanje otpadom je projekt koji Federalno ministarstvo okoliša i turizma provodi od 2002. godine. U mjestima gdje su centri zaživjeli situacija sa zbrinjavanjem otpada u regiji je puno bolja, ali još uvijek treba mnogo truda i sredstava kako bi se sustav prikupljanja otpada unaprijedio. Problem lokacije je uvijek najteži jer stanovništvo u pravilu ne želi takve objekte u svojoj neposrednoj blizini. Na podruju Unsko sanskog kanton već je u više navrata definirana lokacija ali zbog različitih problema projekt nije realiziran. Ovoga puta volja načelnika općina USK je usuglašena te većih prepreka izvođenju projekta nema. Uz to sve općine su izradili i plan prilagođavanja postojećih odlagališta, te stvorile preduvjete za zatvaranje istih. Uz očiti napredak u provođenju projekta predviđena je i izmjena prostornog plana Federacije BiH kojim bi se stvorili svi preduvjeti za izgradnju ovoga centra.
„ Svaki napredak u rješavanju zbrinjavanja komunalnog otpada u našoj lijepoj zemlji raduje. Kako bi stvorili preduvjete da postanemo dio civiliziranih tekovina Europe moramo uložiti maksimalni trud kako bi ovaj projekt završili i time riješili problem otpada koji svi mi proizvodimo. Unsko sanski kanton/županija je jedan od najljepših dijelova BiH kojemu je ukras NP Una, a predstavlja pravi resurs u razvoju turizma. Izgradnjom Centra za upravljanje otpadom stvaraju se svi preduvjeti da ovaj kanton postane biser u turističkoj ponudi BiH.“ rekla je na kraju sastanka ministrica Branka Đurić.