Obraćanje ministrice Đurić povodom Svjetskog dana turizma 2014.

Obraćanje ministrice Đurić povodom Svjetskog dana turizma 2014.

Čet, 25. Sep. 2014.


Svjetski dan turizma se obilježava diljem svijeta svake godine 27.rujna, naglašavajući pri tom društvene, kulturološke, gospodarske i političke vrijednosti. Ove godine domaćin...

Svjetski dan turizma se obilježava diljem svijeta svake godine 27.rujna, naglašavajući pri tom društvene, kulturološke, gospodarske i političke vrijednosti. Ove godine domaćin održavanja svečane ceremonije je Meksiko, grad Guadalajara, pod sloganom „Turizam i razvoj društva“.
Cilj je kroz turizam omogućiti bolji i brži razvoj društva kroz davanje potpore ljudima da se bave turizmom kako bi na kvalitetan način pridonijeli pozitivnim promjenama u svojim lokalnim zajednicama. Iako je turizam globalni fenomen, njegov razvoj počinje i završava na mikro razini, odnosno u lokalnim zajednicama koje kao turističke destinacije pružaju turistima turističke usluge i čije proizvode turisti koriste.
Posebnosti lokalnih zajednica, njihovi autohtoni proizvodi, povijest i kulturna baština, prirodne i društvene vrijednosti, gostoljubivost domaćina, čimbenici su koji svake godine pokreću milijune ljudi na turistička putovanja.Kažemo kako je turizam generator razvoja svakoga društva jer svojim razvojem pokreće i sve druge gospodarske djelatnosti (poljoprivreda, promet, proizvodnja, trgovina etc.). Stoga je od velike važnosti imati razvijenu svijest o važnosti turističkog sektora u svijetu te sve više raditi na podizanju svijesti stanovništva o prednostima koje ima ono društvo koje više ulaže u razvoj turizma.Turizam, također, pridonosi smanjenju siromaštva stanovništva u lokalnim zajednicama, jačanju održivog razvoja kroz očuvanje okoliša, zapošljavanju ljudi, ravnopravnosti spolova, promociji mira u svijetu. Bosna i Hercegovina ima velike potencijale za razvoj turizma, a naše je najveće bogatstvo u raznolikosti turističke ponude, bilo da se radi o prirodnoj ili kulturološkoj raznolikosti. Stoga želim čestitati Svjetski dan turizma, sa željama da i naša zemlja postane, u što većoj mjeri, prepoznatljiva na turističkoj karti svijeta, te da jednom i mi postanemo domaćini obilježavanja Svjetskog dana turizma.